Je konec roku, úředníci rychle utrácejí daňové miliardy

Petr Holub
4. 12. 2007 10:35
Neprůhledné přesuny peněz na poslední chvíli
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Další z tradičních předvánočních zvyků je tu. Ministerstva se na poslední chvíli snaží z rozpočtových peněz určených pro tento rok utratit všechno, co jde.

Příklad ministerstva školství přitom ukazuje, že se takto narychlo utrácejí stovky milionů. Resort například požádal rozpočtový výbor o převod 400 milionů, které měly být použity na stavbu nového kampusu Masarykovy univerzity v Brně. "Peníze budou ještě letos použity na investice v jiných vysokých školách," potvrdil změnu ředitel odboru investic na ministerstvu školství Michal Pilin.

Půl miliardy bez adresáta

Podobných přesunů je před koncem roku podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba dlouhá řada.

A jak svědčí týdenní marná snaha Aktuálně.cz zjistit, kam vlastně peníze půjdou, celý proces příliš transparentní není.

O přesun peněz požádal ministr školství nejdříve rozpočtový výbor sněmovny a posléze dopisem z 13. listopadu ministra financí. "Provedli jsme pouze to, co schválil rozpočtový výbor. Podrobné zdůvodnění je plně v kompetenci ministerstva školství," řekl Jakub Haas z Kalouskova ministerstva.

Ředitel Pilin však nechtěl prozradit, kam peníze nakonec pošle. "Dokud nemám souhlas ministerstva financí na papíře, nechci nikomu nic slibovat," vysvětlil svou opatrnost. Písemný souhlas prý čeká koncem týdne.

Jak vyroste letošní schodek

Důsledky chvatného přeposílání stamilionů z daní ponese letošní rozpočet - koncem roku se schodek zvýší mnohem rychleji, než bývá zvykem.

Podle pondělní zprávy ministerstva financí měl rozpočet ještě koncem listopadu přebytek 13 miliard korun. Pokud by se veřejné finance vyvíjely stejně jako loni, neměl by koncem roku schodek překročit 30 miliard.

Co dál, radí se Mirek Topolánek, šéf ODS, s předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem.
Co dál, radí se Mirek Topolánek, šéf ODS, s předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem. | Foto: Ondřej Besperát

Z rozpočtového medvěda má největší porce Morava

Experti včetně ministra Miroslava Kalouska navzdory tomu nadále očekávají schodek 70 až 80 miliard. Neboli: S úsporami se automaticky nepočítá, s tradičním předvánočním utrácením nevyčerpaných peněz naopak ano.

"Na příkladu ministerstva školství je vidět, že každý resort kope za sebe a že najít v rozpočtu úspory je prakticky nemožné," hodnotí chování úřadů analytik Raiffeisen Bank Aleš Michl.

Nebezpečné úspory

V posledních třech letech se přitom před koncem roku utrácelo méně. V reformě z roku 2004 zavedl ministr Bohuslav Sobotka tzv. rezervní fondy, do kterých mohla ministerstva ukládat neutracené peníze a převést je na příští rok. Na návrh současného ministra Kalouska se však rezervní fondy od příštího roku ruší.

Kalouska k ráznému kroku donutily zkušenosti z předchozích let. Ukázalo se totiž, že rezervy mohou být překvapivě velké.

Už v roce 2004 převedla ministerstva do fondů skoro 30 miliard, v dalších dvou letech po 50 miliardách.

Poprvé se pak peníze z rezervních fondů utrácely v roce 2005. Ministerstva vyčerpala "jen" 20 miliard, loni to bylo 35 miliard.

Foto: Aktuálně.cz

Ministerstvo vyšetřuje poslaneckou dotaci tenistům

A právě v tom vidí nový ministr financí riziko rezervního fondu: Kdyby se úřady nyní rozhodly, mohly by teoreticky v jednom roce vyčerpat úspory až za 80 miliard.

Novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou má sněmovna schválit na probíhající schůzi, proto pravidla mění. Resorty nebudou mít ušetřené peníze ve svých rezervách, získají pouze příslib na čerpání úspor v příštích letech. A to bude možné výhradně se souhlasem vlády.

Po volbách naopak

Dalším důvodem letošního utrácení je špatná zkušenost z nestálých pravidel, kterou šéfové úřadů nabyli.

Například letos v červnu vláda z rezervních fondů ostatních ministerstev přidala deset miliard na stavbu dálnic. Většinu dodalo právě ministerstvo školství.

"Ovšem tuto částku letos nestihne vyčerpat ani fond dopravní infrastruktury," upozornil už před časem na sporné šachování s miliardami šéf rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle analytika Michla podobné zásahy, jako byl ten červnový, a také nekoncepční změny zákonů vyvolávají v úřednících nedůvěru vůči systému. Jejich obranná reakce: Raději utratit vše, co jde.

"V jednom volebním období mají být úspory zajištěny zřízením rezervních fondů, v dalším období jejich zrušením. Nikdo neví, co bude po příštích volbách," uzavírá Aleš Michl.

 

Právě se děje

Další zprávy