Evropští ministři vzkazují české vládě, ať šetří

dkl, Reuters
9. 10. 2007 11:50
Česko bylo znovu varováno unií

Brusel - Ministři financí zemí Evropské unie z Bruselu znovu apelovali na českou vládu, aby začala razantně šetřit s rozhazováním státních peněz. Žádají ryhlejší škrty v rozpočet. A zároveň odmítli odsunout konečný termín pro splnění maximálního deficitu.

Do roku 2008 tak musí Česko definitivně splňovat maastrichtské kritérium, tedy mít nanejvýš tříprocentní deficit státního rozpočtu v porovnání s HDP.

"Shromáždění ministrů přijalo doporučení ohledně českého deficitu," sdělil jeden z diplomatů agentuře Reuters.

Poté, co se Česko v roce 2004 připojilo k Evropské unii, souhlasilo, že svůj schodek sníží pod tři procenta do roku 2008.

Ještě na začátku roku Praha Bruselu vzkázala, že podmínky možná nesplní. Nyní ale vláda Mirka Topolánka uvádí, že díky reformnímu balíku, který schválila sněmovna, bude deficit dle metodiky ESA 95 na úrovni 2,95 procenta.

Další podmínky

Podle Finančních novin jsou součástí usnesení i další dva cíle, které musí Česko splnit.

Prvním je závazek snížit příští rok deficit minimálně o dalších 0,75 procenta. Druhým je pak dosažení střednědobého cíle. V roce 2012 by Česká republika neměla mít schodek převyšující jedno procento HDP.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě deficitu Česka dnes jednali ministři i o Velké Británii.

S ní bylo dnes jednání oficiálně zastaveno. Už totiž neporušuje ustanovení daná Evropskou komisí, protože loni se jí podařilo deficit dostat pod tříprocentní hladinu.

Řízení u EU kvůli nadměrným rozpočtům byla zavedena kvůli zavádění eura. Aby mohla fungovat eurozóna, je nutné státy naučit disciplíně.

Porušování pravidel může vést až k tomu, že unie odepře zasílání peněz z fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy