Rozpočet v prvním kole schválen, pomohli přeběhlíci

Martina Macková
23. 10. 2007 17:25
Stát si příští rok bude moci dovolit deficit 70 mld.
Bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka nakonec hlasovali s vládními stranami.
Bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka nakonec hlasovali s vládními stranami. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koalice slaví první úspěch s rozpočtem na příští rok. Sněmovna v prvním čtení schválila, že stát smí příští rok utratit nejvýše 1,107 bilionu korun při předpokládaných příjmech 1,037 bilionu. Schválený schodek tedy činí 70,8 miliardy korun.

Pro hlasovalo 101 poslanců, včetně poslanců Melčáka a Pohanky zvolených původně za ČSSD, kteří opakovaně pomohli vládní koalici prosadit její návrh. Proti se postavilo 97 poslanců, všichni z ČSSD a komunistické strany. Dva poslanci se z hlasování omluvili.

Čtěte třídílný rozhovor Aktuálně.cz s Bohuslavem Sobotkou na téma rozpočet:

Poslanci už nyní nemohou měnit ani příjmovou, ani výdajovou stránku.

Riziko nerovnováha veřejných peněz

Letošní hospodaření vlády má tak být lepší, než měli ministři naplánováno. Státní rozpočet skončí se schodkem 81 miliard korun, a bude tak o deset miliard nižší.

Původně schválený deficit rozpočtu činil 91,3 miliardy. Za dobrými výsledky státní kasy stojí především rychle rostoucí ekonomika. Roste hrubý domácí produkt, snižuje se nezaměstnanost a roste výběr daní.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) uvedl rozpočet s tím, že jeho největším rizikem je nerovnováha veřejných financí. Největším mandatorním výdajem je nárůst výše důchodů, které příští rok přinesou každému penzistovi 346 korun měsíčně, z rozpočtu na to ale stát zaplatí 306 miliard.

Na platy státních zaměstnanců pak z rozpočtu půjde 130 miliard, na sociální podpory pak například bezmála 46 miliard, na podporu v nezaměstnanosti 7,2 miliardy korun.

Ostrá debata mezi poslanci

Předseda největší opoziční strany Jiří Paroubek ale návrh ostře kritizoval. Podle něj jsou rozpočet a ekonomická reforma spojité nádoby. "Rozpočet státu je postavený na tzv. reformách, které byly udělány podle hesla "ať platí chudí, ber kde ber"," uvedl. Podle něj na reformě prodělá 92 procent těch, kteří pobírají mzdy.

"Sociální demokracie příčiny těchto útoků proti zaměstnancům, důchodcům, střední třídě, vlastně mohli bychom říci s Aloisem Jiráskem téměř proti všem a proti sociální soudržnosti, po příštích volbách napraví," slíbil Paroubek, který tak zároveň avizoval, že ČSSD rozpočet nepodpoří.

"Ani nemůžeme. Pro nás jsou nejdůležitější lidé, ne dálnice. V lidech, ve vědě a výzkumu a trvale udržitelném rozvoji je budoucnost země," dodal.

Poslanec Jiří Paroubek (ČSSD).
Poslanec Jiří Paroubek (ČSSD). | Foto: Ludvík Hradilek

K rozpočtu měli výhrady i další sociální demokraté. Poslanec Karel Korytář například připomněl, že v návrhu není vůbec stavba ani pokračování v plánech tzv. severní dálnice, která by měla být alternativou D1.

Poslankyně Vlasta Bohdalová zase nesouhlasí s tím, že vláda nepřidá dostatek na platy učitelů. Učitelům se tak kvůli inflaci sníží už příští rok plat v průměru o 573 korun. "Učitelé si nepolepší, ale kdo si polepší, je premiér. Jeho plat vzroste o 20 tisíc a plat jeho partnerky taky o tuto sumu. To jsou dva průměrné učitelské platy. Já se ptám: Je práce učitelů prospěšnější než práce současného premiéra?," řekla Bohdalová.

 

Právě se děje

Další zprávy