Z rozpočtového medvěda má největší porce Morava

Petr Holub, Martina Macková
22. 11. 2007 12:05
Peníze na školství nezbyly, podle všeho bude stávka
Lidovci a ODS si chce stavět pomníčky z rozpočtu (ilustrační snímek).
Lidovci a ODS si chce stavět pomníčky z rozpočtu (ilustrační snímek). | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vítězství v boji o poslanecké dotace zopakoval Orel. Katolická tělovýchovná jednota dostala celkem 64 milionů korun. Není divu: jejím starostou je člen rozpočtového výboru Ladislav Šustr (KDU-ČSL).

Poslanci výboru rozdělili při tradičním "porcování medvěda" celkem dvě miliardy korun z rozpočtové rezervy. "Je to výsledek práce koaličních poslanců," komentuje poslanec Daniel Rovan (ODS) seznam, podle kterého se budou mimořádné peníze rozesílat.

Poslanci naopak nedoporučili návrh školského výboru na další 3,5 miliardy do školství. To zvýšilo pravděpodobnost stávky, která se plánuje na 4. prosince. Přesto odbory ještě chtějí oslovit premiéra a Sněmovnu jako celek.

Na nikoho nezapomněli

Ke spokojenosti koalice naopak dopadly tradiční pomníčky. Na jednání se nedostavil sociální demokrat Miroslav Svoboda, který odjel s parlamentní delegací do Mongolska. A tak mohlo devět občanských demokratů a dva lidovci nasměrovat největší částky pod obvyklého klíče. Nejvíce peněz jde do jejich volebních obvodů.

V seznamu dvaceti nejdůležitějších akcí se opět vysoko dostal Holešov, kde má kancelář Pavel Svoboda. Letos se zu opravoval zámek, napřesrok dostane 19 milionů kulturní dům.

Budeme porcování medvěda blokovat, říká stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.
Budeme porcování medvěda blokovat, říká stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Patnáct milionů má Aeroklub ve Skutči nedaleko od Chrudimi, kde sídlí Ladislav Libý. A dvanáct milionů bude stát oprava nádraží v Merklíně u Karlových Varů, odkud pochází Miloš Patera.

Třináct milionů dostane tělovýchovná jednota v Břeclavi. Tamní poslanec Pavel Suchánek myslel i na Jachtklub, kam poslal tři miliony.

Jen zdánlivě byl málo aktivní Radim Fiala z Prostějova, který své aktivity rozdělil mezi víc institucí. Dvacet milionů dostanou prostějovská sportoviště, dvanáct milionů tamní školy.

Špatně nedopadly ani stadiony na pražském Proseku (Daniel Rovan), v okolí Náchoda (Jiří Hanuš), Nového Jičína (Pavel Hrnčíř) nebo Jindřichova Hradce (Michal Doktor). Ten získal například přes osm milionů na plavecký bazén.

Ani tentokrát se nezapomnělo alespoň na jeden umělý trávník třetí generace. Stojí deset milionů a bude položen v Sušici, odkud pochází Vladislav Vilímec.

Kam putují největší "porce"

Akce Částka v milionech korun
Orel, Brno 46
Sportovní areál SK Háje, Praha 23
Společenské centrum, Holešov 19
Tělocvična Sokol, Brno 18
Muzeum Spacium, Liberec 17
Rekonstrukce základní školy, Štěpánkovice u Opavy 16
Aeroklub Skuteč 15
Dům pečovatelské služby Vyškov 15
Rekonstrukce základní školy, Moravské Budějovice 15
Rekonstrukce základní školy, Turnov 15
Rekonstrukce základní školy, Štítná nad Vláří 15
Tělocvična základní školy, Střítež nad Bečvou 15
Rekonstrukce základní školy, Štěpánov nad Svratkou 14
Rekonstrukce mateřské školy, Bystřice pod Hostýnem 13,6
ČSTV, Břeclav 13,3
Tělocvična Orla, Telč  13,1
Tělocvična základní školy Dolní Lhota u Luhačovic 13
Oprava bývalého nádraží Karlovy Vary-Merklín 12
Rekonstrukce základní školy, Rokycany 12
Středisko pomoci starším, Liberec-Ruprechtice 12

Zdroj: Rozpočtový výbor sněmovny

Patnáct mega pro Gabru a Málinku 

Opět se potvrdilo, že při porcování jsou šikovnější Moravané. Tamní kraje dostaly dvakrát víc než srovnatelně velké české regiony. Školy se zkrátka budou nejčastěji rekonstruovat v idylických valašských vískách.

Patnáct milionů tak dostane nejen slavná Základní škola Gabry a Málinky ve Štítné nad Vláří pojmenovaná po oblíbených hrdinkách dětské četby, ale také škola v blízké Dolní Lhotě.

Úplně stranou naopak zůstal Ústecký kraj, který přitom dosud nepřekonal devastaci způsobenou socialistickým průmyslem.

Je vidět, jak se vymstí, když se zástupce regionu nedostane do rozpočtového výboru. Sousední Karlovarský kraj je sotva poloviční, dostal však díky poslanci Paterovi dvaapůlkrát vyšší dotaci.

Nejde skončit najednou

Porcování medvěda v rozpočtovém výboru provázely rozpaky a šibeniční humor.

Proti návrhu vládních poslanců hlasovali sociální demokraté.

"Chtěli bychom tuto praxi při jednání o rozpočtu úplně zrušit. Ve sněmovně by se mělo diskutovat o důležitějších věcech než o těchto individuálních prioritách," vysvětlil odmítavé stanovisko místopředseda strany Bohuslav Sobotka. A připomněl tak, že poslanci věnují nejvíc pozornosti pouhým dvěma promile vládních výdajů.

Za ODS mu odpověděl místopředseda výboru Hrnčíř, který porcování medvěda rovněž odsoudil: "Porcovalo se zvláště za sociálnědemokratických vlád a my nejsme schopni tuto praxi najednou zlomit."

S návrhy vládních poslanců překvapivě souhlasili komunisté. "I když se nám to nelíbí, menší obce dostanou alespoň nějaké peníze. Měly by jich mít na investice mnohem víc," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Při rozhodování komunistických členů výboru mohla hrát roli i benevolence pravicových poslanců, kteří poslali sedm milionů na zdravotní středisko do tradiční komunistické obce, Horní Stropnice v jižních Čechách.

Kolik dostaly kraje

Kraj Dotace v milionech korun Počet dotací
Jihomoravský 225 20
Moravskoslezský 167 21
Zlínský 129 14
Olomoucký 117 15
Praha 112 13
Jihočeský 100 14
Plzeňský 83 12
Středočeský 83 12
Vysočina 77 8
Královéhradecký 75 9
Liberecký 68 6
Karlovarský 64 9
Pardubický 51 5
Ústecký 32 4

Poznámka: V tabulce jsou započítány jen dotace nad 5 milionů korun.

Zdroj: Rozpočtový výbor sněmovny

Ještě není konec

Návrh poslaneckých investic zamíří do sněmovny; není však předem jisté, jestli projde konečným hlasováním o rozpočtu.

Sociální demokraté už prohlásili, že budou hlasovat proti. Stejný postoj nevylučuje za komunisty Dolejš: "Ž jsme návrh poslali dál, ještě neznamená, že budeme souhlasit i nadále."

Šest potřebných hlasů na zablokování medvěda mohou poskytnout Zelení, kteří tuto praxi ostře odsoudili upřed rokem.

"Rozhodně se nebudeme porcování účastnit," potvrdil na dotaz Aktuálně.cz místopředseda Zelených Ondřej Liška, podle kterého by bylo dobře, kdyby se dělení podařilo zablokovat.

Liška ale ani nešetří kritikou ČSSD: "Vítáme, že podpoří naši dlouhodobou snahu. Ale nevím, jestli je jejich jednání tak čisté, když se v minulosti na porcování vždy vášnivě podíleli."

 

Právě se děje

Další zprávy