Kalousek navrhl rozpočet: Počítá se schodkem 70 mld

3. 9. 2007 13:55
Pokud stát takový rozpočet dodrží, může přijít euro
Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pro příští rok vláda Mirka Topolánka plánuje deficit ve výši 70,8 miliardy korun. Příjmy i výdaje by měly překročil jeden bilion korun.

Tento návrh dnes předložil ministr financí Miroslav Kalousek vládě.

Deficit by se měl držet na 2,5 procentech HDP, dle metodiky ESA95, kterou používá Evropská komise, to bude 2,95 procenta.

Zatímco vlády většinou užívaly první číslo, tedy metodiku fiskálního cílení, nyní se ministr rozhodl zaměřit na metodiku užívanou v Evropě. Ta je ostatně rozhodující ve chvíli, kdy by Česká republika chtěla vstoupit do eurozóny.

Pokud Česko dodrží tento zákon, splní jedno z maastrichtských kritérií, která jsou nutná pro přijetí eura.

Mirek Topolánek na cestě ke křeslu předsedy vlády.
Mirek Topolánek na cestě ke křeslu předsedy vlády. | Foto: Ondřej Besperát
PŘEHLEDNĚ: Co vám přinese reforma?

Dluh téměř bilion

Státní dluh se v příštím roce výrazně přiblíží hodnotě jednoho bilionu. Zatímco na konci tohoto roku stát počítá se zadlužením 905,2 miliardy korun, příští rok by měl vzrůst o téměř deset procent na 990,1 miliardy korun.

Foto: Aktuálně.cz

Zadlužení českého státu tedy překročí 26 procent úrovně hrubého domácího produktu.

Přestože vláda i mezinárodní finanční organizace počítají s růstem české ekonomiky o více než pět procent, státní dluh v porovnání s HDP znovu poroste.

Vláda do svých výpočtů ale zapojila i peníze, které by do Česka měly plynout z rozpočtů Evropské unie. Na příjmové straně rozpočtu se objeví ve výši 76,1 miliardy korun.

Dodržené mantinely

Podle ministerstva financí se příští rok poprvé podaří dodržet střednědobé výdajové rámce, které poslanecká sněmovna schválila v roce 2006.

"Dosavadní praxe vždy tento závazek výrazným způsobem porušovala," uvádí Ondřej Jakob, tiskový mluvčí úřadu.

I do budoucna si úředníci kladou vysoké cíle. V roce 2009 by měl deficit rozpočtu klesnout na 2,6 procenta HDP a v dalším roce na 2,3 procenta. A to v rámci "evropské" metodiky ESA95.

 

Právě se děje

Další zprávy