Top 10 zemí, které mají nejblíže k bankrotu

Andrej Rády
4. 1. 2010 9:59
Společnost CMA srovnala země do žebříčku podle toho, jak pravděpodobný je krach státních financí.
Foto: Reuters

Praha - Ekonomické problémy Dubaje, které propukly koncem loňského roku, jsou varováním pro vlády dalších zemí zadlužující své země v boji s ekonomickou krizí.

Společnost CMA, jejímž oborem jsou informace o dluzích a úvěrech, sleduje nejvíce nestálé vydavatele dluhopisů. Největšími favority bankrotu jsou podle CMA země bývalého Sovětského svazu, totalitní režimy s velkými zásobami ropy a země, ve kterých probíhají válečné konflikty.

10. Libanon

Pravděpodobnost bankrotu: 17 procent

Podle agentury Reuters je Libanon jednou z nejvíce zadlužených zemí světa. V březnu 2009 dosáhly její dluhy splatné v roce 2010 2,3 miliardy dolarů.

Silný ekonomický růst pomohl Libanonu v červnu snížit poměr dluhu k HDP na 153 procent ze zhruba 180 procent před třemi lety. Celkové HDP země je 48 miliard amerických dolarů.

9. Kalifornie

Pravděpodobnost bankrotu: 18 procent

Ve Spojených státech kromě celonárodního dluhu všechny zajímají i dluhy jednotlivých států. Nikdo nemá přesná čísla, protože dluh je rozprostřen mezi velké množství agentur.

V případě Kalifornie je střízlivý odhad někde okolo půl bilionu dolarů. Proto už si nemůže dovolit vydávat další dluhopisy. Terminátor v čele státu má před sebou velice složitou misi.

Foto: Aktuálně.cz
Blog ekonoma Aleše Michla:
Při jaké výši dluhu zbankrotujeme?

8. Litva

Pravděpodobnost bankrotu: 19 procent

Litva pravděpodobně nedodrží limity Evropské unie, pokud jde o schodek rozpočtu. Proto také zřejmě nebude moci přijmout jednotnou měnu euro dříve než v roce 2013. Uvedla to litevská ministryně financí Ingrida Simonyte.

Bývalý stát Sovětského svazu má podle odhadů v roce 2010 dosáhnout schodku rozpočtu 9,8 procenta, příští rok pak 9,7 procenta.

7. Island

Pravděpodobnost bankrotu: 23 procent

Islandská ekonomika klesla v 3. čtvrtletí loňského roku meziročně o 7,2 procenta, ve 2. čtvrtletí o 6,2 procenta. Místní banky zatížené problémy nechaly na holičkách jak místní podnikatele, tak spotřebitele.

Island se po bankovním kolapsu v roce 2008 ocitl v nejhorší ekonomické situaci od doby, kdy v roce 1944 získal nezávislost na Dánsku. Bankrotu země tehdy zabránila jen pomoc ze zahraničí.

6. Dubaj

Pravděpodobnost bankrotu: 29 procent

Dluhy emirátu se pohybují někde okolo 90 miliard dolarů. Například argentinskou krizi způsobilo moratorium na splácení dluhů ve výši 95 miliard dolarů. Dubai World a Nakheel mají závazky ve výši 59 miliard dolarů.

Mezi věřiteli Dubaje jsou banky z Británie, Německa a dalších zemí. Stále panují obavy, že může i přes pomoc Abu Dhabí a dalších dojít k bankrotu celého emirátu.

5. Lotyšsko

Pravděpodobnost bankrotu: 30 procent

Ve 3. čtvrtletí roku 2009 klesla lotyšská ekonomika o 18,4 procenta, což je nejhorší číslo v rámci celé Evropské unie. Místní banky budou potřebovat nový kapitál, protože jsou závislé na zárukách odvozených od ceny domů. A ta strmě padá.

Lotyšsko má jedny z nejhorších ratingů od známých agentur Standard & Poor's a Moody's.

4. Pákistán

Pravděpodobnost bankrotu: 36 procent

Závazky a dluhy země dosáhly v září 2009 nového maxima 55,2 miliardy amerických dolarů. Za 3. čtvrtletí narostly o zhruba 3 miliardy dolarů.

3. Argentina

Pravděpodobnost bankrotu: 49 procent

Ratingová agentura Fitch varuje, že úvěry v této zemi jsou obrovsky rizikové, a to navzdory tomu, že 20 miliard dolarů má být úspěšně splaceno v nejbližším období. Ekonomické a finanční tlaky zůstávají obrovské.

Argentinský parlament se pokusí přilákat další investory mimo jiné i znovuotevřením nabídky státního dluhu z roku 2005, v rámci níž nebyly nabídnuty některé dluhopisy.

2. Ukrajina

Pravděpodobnost bankrotu: 55 procent

Ukrajina má velice nízký úvěrový rating a negativní výhled na další období. Důvodem jsou podle Moody's slabé ekonomické fundamenty, napjatý bankovní systém a špatná koordinace fiskální a monetární politiky.

Některé problémy mohou odrážet nervozitu před volbou nového prezidenta, ovšem některé kroky vlády jsou zcela nesmyslné, například uvolňování fiskální politiky. To může zvýšit deficit rozpočtu na rok 2010 až na 7 procent HDP. A to je velice vážný důvod k zamyšlení.

1. Venezuela

Pravděpodobnost bankrotu: 60 procent

V prosinci byla vláda nucena zahájit likvidaci sedmi menších bank, ve kterých bylo zhruba 12 procent všech vkladů ve venezuelském bankovním systému. Velkou část těchto vkladů totiž banky využívaly ke korupci a dalším nekalým praktikám.
Samotné převzetí těchto bank by drásalo nervy každému finančníkovi. Ovšem Hugo Chávez si přisadil, když řekl, že když bude potřeba, klidně znárodní celý bankovní systém. Tento prosincový výrok naprosto potopil místní měnu a cenu vládních dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy