Definitivně: stát měl rekordní schodek 192,5 miliardy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 1. 2010 10:23
Konečný stav rozpočtu 2009 oznámil náměstek ministra Janoty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Schodek státního rozpočtu za rok 2009 činí 192,5 miliardy korun. V Rádiu Česko to řekl náměstek ministra financí Bohdan Hejduk a upřesnil tak odhad premiéra Jana Fischera, s nímž předseda vlády přišel v neděli (195 miliard).

Suma tak dosahuje nejpesimističtějšího odhadu o stavu státní pokladny.

Začalo to na 38

Ve schváleném loňském rozpočtu, který připravila minulá vláda Mirka Topolánka (ODS), se počítalo se schodkem asi 38,1 miliardy korun. Poslanci jej pak v listopadu navýšili zhruba na 52,2 miliardy korun, aby stát měl dostatek finančních prostředků na výplatu důchodů.

Bylo ovšem jasné, že hospodaření státu skončí kvůli hospodářské krizi s ještě vyšším deficitem. Ministerstvo financí ale očekávalo, že bude kolem 165 miliard korun. O schodku kolem 200 miliard korun naopak mluvili levicoví politici a ekonomové.

Šrotovné ne, zopakoval premiér

Rozpočet na rok 2010 předpokládá schodek asi 163 miliard korun. Poslanci ale na návrh levice udělali v hospodářském plánu přesuny asi za 12 miliard: přidali na přímé platby zemědělců, na platy státních zaměstnanců včetně učitelů a na sociální služby.

Foto: Aktuálně.cz
Blog ekonoma Aleše Michla:
Při jaké výši dluhu zbankrotujeme?

Sněmovna bude ale jednat už v lednu o návrzích, který by schodek zvýšily. Jde o vrácení výše mateřské na loňskou úroveň, pro letošek ji snížil vládní protikrizový balíček. ČSSD navrhuje také letos vyplatit mimořádný důchod 2400 korun. Na stole je i návrh na zrušení neplacení prvních tří dnů nemoci.

Premiér Fischer v neděli uvedl, že ještě do sněmovní schůze, která začíná 26. ledna, se sejde i v souvislosti s těmito návrhy s lídry všech parlamentních stran. Dopad návrhů na rozpočet by prý byl 13 až 14 miliard korun.

Vláda podle premiéra nepočítá se zavedením šrotovného, které prosadila ve sněmovně ČSSD navzdory vetu Senátu a potom i prezidenta Václava Klause.

Zavedení státního příspěvku na nákup nového vozu za likvidaci starého automobilu je ale podle zákona na kabinetu. "Oživovat spotřebu přiléváním veřejných prostředků by nebylo rozumné," řekl v neděli Fischer. Vláda podle něho nevidí důvod, "proč přistupovat k aktivaci šrotovného".

 

Právě se děje

Další zprávy