McDonald´s zavírá kvůli krizi své islandské pobočky

hp
27. 10. 2009 9:27
McDonald´s zavírá kvůli hospodářské krizi své restaurace na Islandu.
Foto: Reuters

Praha - Kvůli hospodářské krizi zavírá americká společnost McDonald´s všechny své restaurace na Islandu. Na ostrově přitom provozovala celkem tři restaurace, a to v hlavním městě Reykjavík. Kvůli klesajícím tržbám se ale vlastník rozhodl jejich činnost ukončit.

"Ekonomická situace nám to zkrátka až moc prodražila," uvedl pro agenturu AP šéf společnosti Lyst Hr. Magnus Ogmundsson, který vlastní licenci k provozování těchto fast foodů na Islandu, v reakci na propad kurzu islandské koruny.

Firma Lyst musela podle smlouvy, kterou se společností McDonald´s uzavřela, dovážet veškeré suroviny a obaly pro islandské restaurace z Německa.

Podle Ogmundssona se ale náklady na dovoz zboží z Německa oproti loňskému roku zdvojnásobily, a to díky propadu kurzu islandské koruny a také vysokým dovozním clům. Společnost tak podle něj ani nemohla zvýšit ceny jídel a konkurovat místním restauracím, které vaří z domácích surovin.

Například sendvič Big Mac stojí v Reykjavíku v přepočtu 91 českých korun. Aby na něm firma vydělala, musela by ho podražit na 110 korun. Islandský sendvič by se tak po Švýcarsku a Norsku, kde za něj zákazníci zaplatí v přepočtu 99 korun, stal nejdražším sendvičem McDonald´s na světě. 

Jak Ogmundsson uvedl, americké vedení společnosti McDonald´s se rozhodlo islandskou pobočku uzavřít po několikaměsíčních jednáních. Společnost Lyst chce ale v provozování restaurací pokračovat. Podniky má v plánu přejmenovat na restaurace Metro a zboží odebírat od islandských dodavatelů. Současných devadesát zaměstnanců v nich bude pracovat i nadále.

Společnost McDonald´s působila na Islandu od roku 1993, kdy země zažívala ekonomický rozmach. V současnosti ale Island patří mezi země, kterých se hospodářská krize dotkla nejcitelněji.

 

 

Právě se děje

Další zprávy