Rok 2009 v obrazech a číslech: rok, kdy udeřila krize

Rok 2009 v obrazech a číslech: rok, kdy udeřila krize
Šrotovné. Slovo, které vzniklo na konci roku 2008 a ovládlo celý rok 2009. Po trudných Vánocích s nucenými odstávkami se české továrny na auta a stovky jejich dodavatelských firem mohly vrátit do plnokrevné výroby. Už v únoru začalo být zavedení šrotovného hlavně v Německu, ale i dalších evropských zemích, velmi cítit. Objednávky se jen hrnuly. V září ale největšímu zájemci o auta z Česka došly peníze. Dozvuky německého šrotovného sice trvaly ještě v říjnu, ale o mnoho déle nevydrží. Automobilový průmysl čeká další zpomalení.
Když se na vás ze všech stran valí informace o krizi, do utrácení se zrovna neženete. Nikdo to letos neví lépe než obchodníci. Tržby jim klesaly po celý rok. Zpočátku šlo o poklesy mezi jedním a dvěma procenty v porovnání s předchozím rokem. V červenci a nechuť Čechů nakupovat nabrala spád. Tržby se propadly o 3,1 procenta, o měsíc později o 3,6 procenta a v září dokonce o 6 procent v meziročním srovnání. Zatím poslední říjnové údaje naznačily zpomalení propadu - výdělky klesly obchodníkům jen o 3,1 procenta. Na Vánoce lidé přísahali, že budou utrácet méně než loni. Obchodníci zase přišli s masivními slevami. Jak se promítly do reálných tržeb budeme vědět až v březnu.
Lidé v Česku ještě o krizi téměř nevěděli, ale developeři se začínali děsit. Začali totiž narážet na přísnější pravidla při poskytování úvěrů. Celá řada staveb zamrzla v půli, jiné zůstaly jen na papíře. Propad zájmu o nemovitosti byl tvrdý - odborníci ohlašovali pokles cen a lidé čekali, až dosáhnou dna. Firmy utahovaly kohoutky výdajů. 
Stejně tvrdě ale pocítili tento propad lidé, které stavebnictví živí. V dubnu, kdy měla začít stavební výroba s teplem rychle růst, se mírně zhoupla o 2,1 procenta vzhůru. Jak se dokončovaly práce na rozpracovaných budovách, klesal i objem prací. Nové zakázky byly vzácností, a proto následovaly další propady. S podzimem začala křivka stavebnictví mírně stoupat. Majitelé firem se ale příštího roku obávají.
Vybrat oblast, kterou ekonomická recese zdrtila nejvíc, není nijak složité. Stačí se podívat na jednolitou křivku, která by na grafu zobrazovala vývoj objemu průmyslové výroby v Česku. Souvislý propad nenarušil jediný měsíc, který by směr padajících údajů zvrátil. V lednu a v únoru se propadal průmysl v meziročním srovnání téměř o čtvrtinu, pak propad mírně zpomalil, ale už v dubnu opět pokles překročil 20 procent. Hlubší propad se vrátil ještě v červenci, pak začal pád mírně zpomalovat. Ale průmyslové podniky ještě zdaleka nemají vyhráno. Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy čeká v prvním čtvrtletí příštího roku úbytek zakázek plných 45 procent firem.
Foto: Jan Langer
Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 12. 2009 16:00

Brno - Ještě vloni na podzim někteří přední politici zpochybňovali samotnou existenci hospodářské recese. Když se letopočet zlomil, už jim popírání nebylo nic platné. Krizi se nedalo uniknout. A to nejen v titulcích zpravodajství. Desetitisíce lidí každý měsíc přicházely o práci, podniky šetřily na odměnách, platech, rušily plánované investice. Úder krize však nebyl ve všech oblastech života stejně silný. Podívejte se, kde byla její přítomnost v Česku dobře patrná.

 

Právě se děje

Další zprávy