Tatra v krizi přišla o polovinu svých tržeb

Ekonomika Ekonomika
10. 2. 2010 12:05
Tržby Tatry Kopřivnice klesly v loňském roce o téměř polovinu.
Slavné kopřivnické vozy nejdou v krizi příliš na odbyt.
Slavné kopřivnické vozy nejdou v krizi příliš na odbyt. | Foto: www.tatra.cz

Kopřivnice - Za katastrofální označuje uplynulý rok generální ředitel automobilky Tatra Ronald Adams. Hospodářská krize srazila tržby společnosti o 45 procent v porovnání s předcházejícím rokem a společnost musela propustit 1400 zaměstnanců z původních 3661 lidí.

To nejtěžší však má podle Adamse už Tatra za sebou. Některé trhy začínají oživovat, a tak věří v nárůst poptávky v letošním roce.

"Pro odvětví výroby nákladních vozidel byla krize velmi nepříjemná a strastiplná. Naše společnost tyto útrapy přestála. Rychle jsme snížili náklady, stále jsme však měli velké ztráty, z nichž zhruba polovinu představovaly účetní rezervy, které jsme vytvořili," řekl generální ředitel ČTK.

Přesná čísla o zisku či ztrátě však společnost uvádět nechce. Když za rok 2008 vykázala tržby 5,9 miliardy korun, byla celkově ve ztrátě 572 milionů. Údajně však mělo jít o nejlepší výsledek v posledních letech.

Generální ředitel si však pochvaloval kontakty s Indií i nově navázané vztahy s americkou společností Navistar. Podle něj by měly začít přinášet ovoce už letos.

 

Právě se děje

Další zprávy