Komise: Švédsko se může zaručit za půjčku pro Saab

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2010 12:52
Saab si může od Evropské investiční banky půjčit 400 milionů eur
Značka Saab prožívá dobrodružné období.
Značka Saab prožívá dobrodružné období. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Další krok k záchraně švédského Saabu učinila Evropská komise. Posvětila totiž půjčku pro Saab ve výši 400 milionů eur, za niž se zaručí švédská vláda. Informovala o tom agentura Reuters.

Automobilku od mateřské společnosti General Motors kupuje nizozemský výrobce luxusních aut Spyker. Asi 400 milionů dolarů má zaplatit v hotovosti a akciích GM, další miliardu pak bude potřebovat na investici do vývoje automobilů Saab.

Jako úhrada nákladů má posloužit půjčka od Evropské investiční banky, za niž se zaručí švédská vláda.

"Státní záruka přispěje k realizaci podnikatelského plánu Saabu, aniž by vedla k jakémukoliv nepatřičnému narušení konkurence," uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. 

Mnoho otazníků zůstává

Někteří odborníci upozorňují na to, že ztrátová značka Saab, jejíž prodej vloni klesl o 65 procent, přechází do rukou problematického výrobce. Spyker ročně vyrobí jen několik kusů automobilů a nemůže se chlubit ani jediným ziskovým rokem. To, zda se tedy Saab skutečně podaří zachránit, je proto stále docela nejisté.

Přesto má nový vývoj zvláště pro zaměstnance Saabu velký význam. Pokud by se GM se Spykerem nedohodli, znamenalo by to zřejmě již v nejbližších týdnech propouštění pro stovky zaměstnanců Saabu. Konkrétně těch, kteří se podílejí na výrobě modleu 9-5. Jeho produkce totiž minulý týden skončila a nová generace, která se představila vloni na autosalonu ve Frankfurtu, by se zřejmě nikdy nezačala vyrábět.

V současné době Saab zaměstnává asi 3400 lidí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy