Opel chce peníze i od Polska a Španělska

Radek Pecák Radek Pecák
9. 2. 2010 14:13
GM představil plán svého rozvoje v Evropě. Nejprve chce ale od pěti států peníze
Při pohledu z boku karoserie nového Opelu Astra mírně připomíná kupé
Při pohledu z boku karoserie nového Opelu Astra mírně připomíná kupé | Foto: Aktuálně.cz

Frankfurt nad Mohanem - Půldruhé miliardy od Německa a dalších 1,2 miliardy eur od Velké Británie, Rakouska, Španělska a Polska. Tyto peníze údajně potřebuje koncern GM, aby mohl realizovat svůj plán rozvoje na evropském kontinentu.

Plán dnes představitel šéf Opelu Nick Reilly.

Podle něho Opel nejprve bude muset propustit  šestinu svých zaměstnanců a zavřít jednu ze svých továren. Konkrétně půjde o belgické Anverpy, kde se v současnosti vyrábí Opel Astra ve verzi hatchback. Výroba bude přesunuta do německé Bochumi. V Belgii přijde o práci 2300 zaměstnanců, další čtyři tisícovky v Německu.

Chystají smršť nových modelů

Propouštět se bude i jinde, jen polským Gliwicím a anglickému Ellesmere Portu se toto nepříjemné opatření vyhne. Celkem se Opel hodlá zbavit 8300 zaměstnanců z celkových 50 tisíc.

Pro příští čtyři roky mají pak šéfové Opelu vymyšlen velkolepý plán restrukturalizace. Ten si vyžádá investice 11 miliard eur (zhruba 288 miliard korun). Ze ztrát by se pak mělo hospodaření automobilky dostat již v příštím roce.

Podle nového plánu by se  měla rychle a výrazně obměnit flotila vyráběných modelů. Jako první přijde již za několik týdnů na řadu modernizovaná Corsa, za ní bude následovat velkoprostorový Opel Meriva a kombi verze modelu Astra. Zhruba za dva roky by měl vyjet i elektromobil Opel Ampera. Ten se však zřejmě bude dovážet do Evropy z USA. 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy