Auto Škoda mění šéfa. Z Číny se vrací Vahland

Ekonomika Ekonomika
3. 2. 2010 12:30
Po třech letech dojde ve vedení největšího tuzemského průmyslového podniku ke změně
Winfired Vahland by se měl vrátit do Škoda auto. Tentokrát jako nejvyšší šéf.
Winfired Vahland by se měl vrátit do Škoda auto. Tentokrát jako nejvyšší šéf. | Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav -Winfried Vahland, který by měl od září ve funkci šéfa Škody Auto nahradit Reinharda Junga, se do Mladé Boleslavi vrátí po pěti letech. Ve vedení firmy, na které visí většina tuzemského průmyslu, už totiž působil - od srpna 2002 do konce června 2005.

Do Boleslavi přijde rovnou z Číny. Tady vedl místní Volkswagen a pro Škodovku zde prosadil klíčové rozhodnutí. VW totiž právě na popud Vahlanda nabídl vozy z Boleslavi i zde a tím prorazil na klíčový trh budoucnosti.

Winfriedovi Vahlandovi je letos 53 let. Vystudoval strojní inženýrství a ekonomii na Technické univerzitě v Darmstadtu a získal titul MBA u kdysi největší automobilky světa, na General Motors Institute v Michiganu.

Vahland začínal u Opelu

Svoji profesní kariéru Vahland začínal v roce 1985 jako analytik projektů evropských investic v Adam Opel AG. V letech 1987-1988 vedl projekt Strategie výroby společnosti GM Europe a v letech 1989-1990 byl vedoucím řízení investic Opelu.

V roce 1990 změnil zaměstnavatele.

Nejprve se stal vedoucím oddělení Controllingu a analýzy zisku ve společnosti AUDI AG, později celého koncernu Volkswagen. Jeho kariéra pokračovala v zámoří. Byl zodpovědný za prodeje Volkswagenu v USA. V roce 1997 odešel na svoji první zahraniční štaci do Volkswagenu Brazilia, kde vydržel pět let, a poté začalo jeho tříleté působení v mladoboleslavské Škodě. Byl zodpovědný za ekonomii, nákup, právní záležitosti a organizaci. 

Má čestný doktorát z VŠE 

V Čechách si získal respekt a dokonce v roce 2006 obdržel čestný doktorát na Vysoké škole ekonomické v Praze. To už ovšem šéfoval Volkswagenu v Číně, který z červených čísel dovedl k velkému úspěchu. Prosadil také zavedení výroby Škodovek v této zemi a dnes je čínský trh pro Škodovku obrovsky důležitý.

O tom, že právě Vahland by měl řízení Škody převzít, informoval list Financial Times Deutschland, po něm pak server idnes.cz.

Ve funkci nahradí Reinharda Junga (59), kterému končí tříleté funkční období. Jung podle MF Dnes půjde rovnou do důchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy