Světem se šíří protesty kvůli ekonomické krizi

Karel Toman
31. 1. 2009 18:43
Protesty postihly Rusko, Island i Lotyšsko
Potřebuje Lotyšsko záchranný kruh? Demonstranti si myslí, že ano.
Potřebuje Lotyšsko záchranný kruh? Demonstranti si myslí, že ano. | Foto: Reuters

Vladivostok, Moskva - Několik tisíc lidí protestuje na východě Ruska proti vládě. Demonstraci ve Vladivostoku svolala komunistická strana, v Moskvě bylo zatčeno několik lidí a opoziční předák. 

Podle stanice BBC požadují demonstranti rezignaci vlády kvůli rostoucím ekonomickým potížím země. Kabinet premiéra Vladimíra Putina účastníci viní za špatné řízení ekonomiky a potlačování opozice. V Moskvě skončila dnes podle ČT24 protivládní demonstrace zatýkáním.

Protivládních protestů spojených s hospodářskou krizí přibývá. Lidé demonstrují proti vládě v hlavním městě Islandu Rejkjavíku, předminulý týden se v lotyšské Rize dokonce demonstrace zvrhly v násilné střety s policií a rozbíjení výloh.

Protest ve Vladivostoku proběhl podle BBC klidně a je prvním ze série podobných shromáždění, které se dnes v Rusku očekávají.

"Ještě před několika měsíci, kdy ekonomika rostla díky  rekordním cenám ropy a Kreml upevňoval své sevření nad téměř všemi aspekty ruské společnosti, byly podobné protesty nemyslitelné," upozornil moskevský zpravodaj BBC.

Teď je ale ruská ekonomika v hlubokých potížích, nezaměstnanost a ceny potravin raketově stoupají a lidé mají opravdový strach, co s nimi bude, dodal.

"Takhle žít nemůžeme", "Krize je v hlavách vládců, ne v ekonomice," skandovali protestující, ke kterým se přidala i skupina rozezlených dovozců aut, na která vláda uvalila vysoká dovozní cla. Region ještě donedávna z dovozu aut těžil. Vládní rozhodnutí ale vedlo k propouštění. Protestující také volali k lepší péči státu o penzisty.

Několik protivládních demonstrací se konalo i v dalších městech včetně Moskvy. Tam policie zatkla několik účastníků nepovolené demonstrace radikální Bolševické strany. K protestu se sešlo i kolem sto padesáti příznivců opoziční Jiné Rusko. Několik demonstrantů bylo podle ČT24 zatčeno, včetně lídra strany Eduarda Limonova. K velkým střetům s policií ale jinak nedošlo.

Ve Vladivostoku se ale zároveň sešlo i několik tisíc lidí, kteří naopak skandovali podporu vládnoucí straně Jednotné Rusko.

Není vyloučeno, že protesty se nevyhnou ani Číně. Svolávají se i přes hrozící represe, podle listu Washington Post za to může i rozšíření mobilních telefonů. V roce 2003 se v Číně zúčastnilo protestů  proti vládě a korupci místních úřadů přes milion lidí. Čínský premiér Wen Ťia-pao minulý týden při své návštěvě na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu připustil, že ekonomická krize už dorazila i do Číny.

Foto: Aktuálně.cz
Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď

 

Právě se děje

Další zprávy