Vlády naordinovaly finanční injekce. Za kolik a na co?

Ekonomika Ekonomika
29. 1. 2009 20:40
Od záchranných balíčků si slibují oživení ekonomiky
Finanční krize, ilustrační snímek
Finanční krize, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Vlády po celém světě zachraňují svá zpomalující hospodářství finančními injekcemi s obrovskými sumami.

Cílem je zabránit recesi, kterou vyvolala globální finanční krize a ekonomiky opět vrátit k životu. Kdo si své záchranné balíčky již schválil a za kolik?

USA: 17,2 bilionu korun

Jako zatím poslední byl schválen záchranný balík v USA, kde Sněmovna reprezentantů odsouhlasila na oživení ekonomiky částku 819 miliard dolarů.

Americká vládní výpomoc v přepočtu za 17,2 bilionu korun poteče především do veřejných projektů. Jedná se například o stavby infrastruktury, podporu zelené energie, daňové úlevy, podporu v nezaměstnanosti a rekvalifikaci. Peníze půjdou i do školství na modernizaci učeben nebo do fondů zdravotního pojištění pro chudé.

Slovensko: 9,1 miliardy korun

Sousední Slovensko uvolní na udržení hospodářského růstu a zaměstnanosti celkem 332 milionů eur (9,1 miliardy korun). "Dáváme na stůl 10 miliard Sk, které získáme tím, že seškrtáme vládní spotřebu," nechal se ve čtvrtek slyšet premiér Robert Fico.

Cílem by podle slovenského premiéra měla být především pomoc zaměstnavatelům, kteří by v době největší paniky neměli přistupovat k propouštění. Dalším opatřením je placení části odvodů za zaměstnance státem, pokud si zaměstnavatel pracovníky ponechá.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď

Norsko: 63 miliard korun 

Norská ekonomika dostane od vlády podpůrnou injekci za 20 miliard norských korun. Vláda to oznámila tento týden.
Balíček opatření obsahuje dodatečné rozpočtové výdaje v objemu 16,6 miliardy norských korun a daňové úlevy ve výši 3,3 miliardy norských korun.

Peníze jsou určeny na podporu zaměstnanosti a podnikání a také na výstavbu silnic a železnic. Norská vláda má v plánu i balíček na pomoc bankovnímu sektoru, který však ještě nebyl schválen.

Německo: 1,4 bilionu korun

Kabinet kancléřky Angely Merkelové schválil záchranný balík pro Německo tento týden, a to ve výši 50 miliard eur (1,4 bilionu korun). Přijat byl také doplňkový rozpočet v řádu desítek miliard eur.

Opatření by měly podpořit investice do firem. Součástí balíku jsou daňové úlevy i snížení povinných odvodů. Peníze půjdou také na rozvoj infrastruktury a podpoří automobilový průmysl.

Rakousko: 55 miliard korun

Rakouská vláda schválila na podporu tamní ekonomiky injekci ve výši dvě miliardy eur (55 miliard korun). Balíček byl přijat krátce poté, co v říjnu minulého roku schválil parlament opatření ke stabilizaci bankovního sektoru v rozsahu 100 miliard eur.

Přibližně jedna miliarda eur je určena na záruky bankovních úvěrů pro malé a střední podniky. Peníze jsou určeny  rovněž na podporu vývozu, do oblastí výzkumu a vývoje ekologických technologií. Druhá miliarda eur je určena na rozvoj infrastruktury - především modernizace železničních nádraží a podporu výstavby silnic.

 

 

Právě se děje

Další zprávy