Krize postihla i Čínu, přiznal její premiér v Davosu

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
30. 1. 2009 20:05
Čínský premiér přemiér přesto řekl, že věří v oživení čínského hospodářství
Předsálí jednacích prostor v Davosu. Ilustrační snímek
Předsálí jednacích prostor v Davosu. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Davos - Celosvětová globální krize dopadá značně i na čínskou ekonomiku. Připustil to tento týden čínský premiér Wen Ťia-pao při své návštěvě na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Krize podle premiéra dostala svět do nejsložitější pozice od Velké hospodářské krize.

Čína se potýká s růstem nezaměstnanosti především na venkově a zároveň pociťuje zpomalování ekonomického růstu, uvedl Wen Ťia-pao. Přesto jako celek je prý v dobré kondici.

Ekonomika Číny v roce 2008 rostla o devět procent, nejméně za sedm let. V posledním kvartále zpomalila dokonce na 6,8 procenta. Snížila se totiž poptávka po čínském exportu. V roce 2007 přitom rostl HDP Číny po revizi odhadu o rekordní 13 procent, uvedl Čínský statistický úřad.

Čínský premiér: Pevně věříme, že ekonomika poroste

"Čínské hospodářství je tlačeno směrem dolů," doplnil premiér. "V roce 2009 počítáme s růstem okolo osmi procent," prohlásil a dodal, že je to sice vysoký cíl, kterého ale země díky tvrdé práci může dosáhnout.

Bude ekonomika Číny v budoucnu stabilně růst? Přestože někteří odborníci mají určité pochyby, Wen Ťia-pao si je podle všeho jistý. "Ano, plně tomu věříme," řekl. Čína je podle něj schopna zaujmout okamžitá a efektivní opatření.

Pokud jde o klesající poptávku ve světě, země se nyní hodlá zaměřit spíše na růst domácí spotřebitelské poptávky, aby ekonomiku opět oživila. V této souvislosti se mluví také o balíčku podpůrných opatření za stovky miliard dolarů, který má ekonomický růst zvýšit a také o úpravách v monetární a fiskální politice.

Restrukturalizace se podle všeho nevyhne ani průmyslu - Číňané se hodlají zaměřit především na klíčové oblasti, jako jsou automobilky, výroba železa a oceli. Konkurenceschopnost podle premiéra podpoří rovněž nové technologie a rozvoj vědy a techniky.

 

Právě se děje

Další zprávy