Stát vydělává na akciích ČEZ

djl
13. 11. 2007 13:00
ČEZ může způsobit obtíže státu i pražské burze

Praha - Energetická firma ČEZ pokračuje ve skupování svých akcií. Nyní jich vlastní přes sedm procent a nakoupit tedy ještě může zhruba tři procenta. To by podle serveru Ihned.cz stihla během dvou měsíců, pokud bude pokračovat dnešním tempem.

Vláda přitom již dva měsíce uskutečňuje schválený prodej podílu akcií v této polostátní firmě. Stát zatím takto odprodal 1,2 procenta svých akcií, za něž utržil asi 8,5 miliardy korun.

Další postup firmy ČEZ tedy velmi ovlivní objem plánovaných příjmů vlády z prodeje státních akcií. "To se přirozeně může promítnout i do ceny akcií. V současnosti představují nákupy ČEZ zhruba dvacet procent z hodnoty akcií, které se denně obchodují na pražské burze. Když tato poptávka bude chybět a další silný hráč začne akcie prodávat, může to kurz srazit," uvedl pro Hospodářské noviny analytik Petr Novák ze společnosti Atlantik FT.

Stát chce z akcií 30 miliard na dopravu

Původní plán státu počítal s tím, že za odprodej sedmi procent akcií utrží asi 30 miliard korun, které budou k dispozici fondu dopravy. Vzhledem k tomu, že oproti dubnovým tisíci korunám se však v současné době pohybuje cena jedné akcie ČEZ okolo třinácti set korun, nemusí prodat celých sedm procent.

Potenciálně zde existuje i šance, že si představenstvo firmy počátkem příštího roku odhlasuje další odkup svých akcií. Tím by se opět zvětšila jejich cena a tedy i příjmy státu za prodej.

"Návrh na další zpětný odkup bychom dávali pouze v případě nízké pravděpodobnosti realizace zahraničních akvizic. Tento krok by navíc musela schválit valná hromada společnosti," uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Šéf společnosti ČEZ - Martin Roman
Šéf společnosti ČEZ - Martin Roman | Foto: Ludvík Hradilek

ČEZ navázal spolupráci s maďarským konkurentem MOL

Odborníci spekulují i o možné účasti státu na transakci firmy s maďarským koncernem MOL. S ním ČEZ uzavřel smlouvu o partnerství, o jejímž obsahu však nic bližšího nezveřejnil. Jednou ze spekulovaných možností je výměna akcií mezi oběma firmami.

Pokud by stát do transakce vložil část svých akcií, mohl by svůj profit z firmy výrazně zvýšit. Podrobnosti o projektu zveřejní ČEZ pravděpodobně ve čtvrtek, kdy na tiskové konferenci ohlásí výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí tohoto roku. Jednou ze společných investic by měla být stavba dvou paroplynových elektráren.

Akcie ČEZ v současnosti klesají z rekordních cen. Těch dosáhly zejména díky strmému zářijovému růstu. Včera se prudce propadly o 2,5 procenta. Podle analytiků je to způsobeno tím, že velké korporace prodávají své podíly ve všech energetických firmách.

ČTETE VÍCE: 

 

Právě se děje

Další zprávy