Dlouhý: Musíme začít budovat nové zdroje energie

rg
28. 10. 2007 15:25
Podle Vladimíra Dlouhého je třeba začít příští rok.

Praha - Česká republika musí začít budovat nové zdroje energie už od příštího roku. Do budoucna se ČR neobejde bez rozšiřování jaderné energetiky. V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekl ekonom Vladimír Dlouhý.

Podle makroekonomické prognózy spotřeby elektřiny v ČR, kterou před časem přednesl člen bankovní rady ČNB Vladimír Tomšík, by totiž za 25 let mohla v ČR spotřeba elektřiny vzrůst o více než 50 procent.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se proto v televizi vyslovil pro dostavbu dalších bloků jaderné elektrány Temelín. Za deset let totiž očekává zvýšení roční spotřeby elektřiny ze současných 70 na 80 terrawatthodin.

S tím nesouhlasí předseda zelených Martin Bursík. Podle něj Česko už teď vyrábí víc energie, než bude za deset letpotřebovat. Paroubek podle Bursíka nepočítá s vývozem elektřiny, který už teď činí 13 terrawatthodin. Bursík dále podotkl, že by bylo ideální zvýšit podíl elektřiny vzniklé paroplynovou technologií ze současných tří procent přibližně na třetinu.

Proč energie zdražuje

Hlavním důvodem pro skokové zdražení elektřiny je podle Jiřího Paroubka zavedení energetické burzy. Podle Bursíka ale za zvyšováním cen stojí současné dominantní postavení ČEZ, o které se zalousžila rozhodnutí vlády Miloše Zemana, respektive tehdejšího ministra průmyslu Miroslava Grégra o vertikální integraci ČEZ.

Bursík dodal, že další kolo privatizace ČEZ se bude odvíjet od vztahů Evropské unie a Ruska a od toho, jací zájemci se objeví. Paroubek má za to, že privatizace ČEZ na cenu elektrické energie nebude mít vliv. Na tom se s přizvaným ekonomem Vladimírem Dlouhým shodl. Paroubek si myslí, že by k odprodeji mělo dojít za 5 až 7 let, kdy se cena akcií ještě zvýší. Stát by si však měl ponechat minoritní balíky.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy