Státní kasa je prodejem ČEZ o sedm miliard bohatší

rg
23. 10. 2007 14:30
Stát prodal již něco přes procento akcií

Praha - Z energetické společnosti ČEZ prodal stát již něco přes jedno procento akcií. Jeho podíl na základním kapitálu firmy se podle Střediska cenných papírů tak snížil na 66,59 procenta. Transakcí stát získal něco mezi 6,8 a 7,1 miliardy korun. Informaci přinesl server Finanční noviny.

Odhad předpokládá průměrnou nákupní cenu pohybující se mezi 1 150 a 1 200 korunami za jednu akcii. Před zahájením prodeje měl stát v základním kapitálu ČEZ podíl 67,61 procenta.

Foto: Ludvík Hradilek
 První díl rozhovoru s Martinem Romanem: Každý by chtěl mít svůj ČEZ - Privatizace ve střední a východní Evropě mírně zpomalila, stojí za tím i úspěch ČEZ. 
Foto: Ludvík Hradilek
Druhý díl rozhovoru s Martinem Romanem: Cena elektřiny je asociální - Víte kolik stojí kubík dřeva u nás a v Německu, ptá se Roman při otázce na cenu elektrické energie.

V březnu se vláda usnesla na prodeji balíku o celkové velikosti sedmi procent akcií. Peníze, které se tímto získají, chce kabinet dát do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, kterému letos v rozpočtu chybí 30 miliard.

Ministerstvo financí k prodeji nezveřejnilo žádné další informace kromě toho, že se akcie budou prodávat přes kapitálový trh a že jedním z komisionářů je Česká spořitelna.

ČEZ souběžně s prodejem vládních akcií odkupuje vlastní akcie. Nakoupil 6,56 procenta základního kapitálu v hodnotě 42,65 miliardy korun.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy