Levnější elektřina? Stát by musel mít sto procent

Adam Junek
23. 10. 2007 14:40
Martin Roman o cenách elektřiny
Foto: Ludvík Hradilek

Interview - Příští rok vzroste cena elektřiny pro domácnosti asi o deset procent. Silová elektřina, kterou dodává v Česku především ČEZ, poskočí přesně o 14,4 procenta. Ta pak tvoří asi 40 procent konečné ceny energie.

Šéf ČEZ Martin Roman v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz tvrdí: "Cena elektřiny je asociální. Naprosto nesouvisí s kupní silou. Vždyť nejdražší je v Albánii."

Foto: Ludvík Hradilek
První díl rozhovoru s Martinem Romanem: Každý by chtěl mít svůj ČEZ - Privatizace ve střední a východní Evropě mírně zpomalila, stojí za tím i úspěch ČEZ. 
Foto: Ludvík Hradilek
Dcera mi slíbila dát peníze ze svého prasátka, abych tolik nepracoval - O rodině, manažerských vzorech a pracovních návycích ve třetím dílu rozhovoru s šéfem ČEZ.

A: Každoročně se řeší zvyšování cen elektřiny. Příští rok poskočí cena silové elektřiny o více než 14 procent. Zkuste mi to zdražování vysvětlit jako obyčejné babičce někde na Vysočině. Proč to musí být?

Já bych vám zkusil odpovědět otázkou. Víte, kolik stojí kubík dřeva u nás a v Německu? Stejně. A to je přitom na práci náročnější produkce. A jen na práci se dá skutečně ušetřit. Jinak jsou ty vstupy stejné.

Postavit novou elektrárnu přitom stojí stejně tady, v Německu, Rumunsku. A aby bylo dost elektřiny jsou nové elektrárny potřeba. V devadesátých letech klesla cena natolik dolů, že nikdo nebyl ochoten stavět elektrárny. Já nevylučuju, že zase může cena poklesnout, ale nyní prostě roste. Nyní je zhruba při stavbě nových elektráren návratná.

Souvisí to i s růstem ekonomiky. Ekonomika prostě bez růstu spotřeby elektřiny nikdy zřejmě neporoste, jsou to spojené nádoby. Důležité však je, aby  ekonomika rostla rychleji než spotřeba energie.

Někde jsem řekl, že ceny elektřiny jsou naprosto asociální, protože nesouvisejí s kupní silou. Vždyť nejdražší je v Albánii.

A: Představitelé Hospodářské komory ale proti růstu ostře vystoupili, že takové zdražení již ohrožuje jejich podnikání...

Ale já být komorou, tak vystoupím taky. Jistěže se jim nechce platit víc. Snad ještě ostřeji bych vystoupil proti růstu cen ropy.

Tohle vlastně nemá řešení. To by musel mít stát v ČEZ sto procent a převzít na sebe ztráty za to, že by měli lidé a firmy elektřinu levnější. My máme ale zodpovědnost i vůči ostatním akcionářům.

Mimo to ji mají Češi díky tomu, že prodáváme elektřinu jako dvouletý produkt, asi o dvacet procent levnější než na západě.

A: Před nedávnem vznikla energetická burza. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Velmi dobré, čile se tam obchoduje. A také je dobré, že je vidět, že cena elektřiny nezávisí na našem rozhodnutí, že to není zlý pan Roman, který nás chce ožebračit.

A: Na vaší příjmové straně stojí v poslední době také emisní povolenky. Považujete tento systém za správný? Na nedávném energetickém fóru zaznělo, že mnohem lepší by bylo emise oxidu uhličitého zdanit...

Vnímáme to jako daný systém, o němž je možné jednat. Jestli je dlouhodobě udržitelný, je samozřejmě na diskusi. My se zatím snažíme se systémem vyjít. Jsou jím jednoznačně znevýhodněny vysokoemisní zdroje.

Systémů, jak to vyřešit, je mnoho. My jen potřebujeme jistotu, protože kromě ceny plynu je základním prvkem, který ovlivní ceny elektřiny, cena povolenky, nebo tedy cena emisí oxidu uhličitého.

A: Letos jste dostali povolenek na zhruba o tři miliony tun méně. Jaký to bude mít dopad?

Na hospodaření rozhodně negativní, ale je to zohledněno v našem plánu.

A:Aktuálně se rozeběhla opět kauza prodeje akcií šéfa obchodu Alana Svobody. Žalobce celou kauzu poslal před soud. Nebylo by v logice kauzy Čunek vhodné, aby ze své funkce odstoupil?

Alan Svoboda již odstoupil v této souvislosti z představenstva a posléze i z řídicího výboru ČEZ. Naše analýzy říkají, že trestný čin spáchán nebyl. My vyčkáme, jak dopadne předběžné řízení, o něž advokáti Alana Svobody požádali, až pak budeme případně celou záležitost komentovat.

A: Nově také vedete mnohamiliardový spor s Mosteckou uhelnou společností o dodávky uhlí. Jak jsou spory daleko a jak by případná prohra zasáhla ČEZ?

Pochopte, že nemohu v rámci běžícího sporu spekulovat o dopadech. Spory běží, ale já si stále myslím, že dohoda je možná.

Foto: Ludvík Hradilek

A: Nedávno deník Aktuálně.cz odkryl kauzu finančních machinací při stavbě Temelína. Jaká je vaše reakce?

Jednak to bylo ještě v době, kdy jsem dávno nebyl v ČEZ, a jednak šlo o údajné problémy u subdodavatelů, což je mimo náš vliv. Já jsem po svém nástupu učinil opatření či metodické změny, aby korupci bylo zamezeno. Myslím, že se to zdařilo, i když ji nikdy nemůžete zcela vyloučit.

A: Ostatně o Temelínu nedávno hovořil exministr Milan Urban. Prý máte zpracovanou analýzu nebo studii na dostavbu dvou bloků...

Teď jde o to, co považujete za studii. Jaderná energetika má jistě velkou perspektivu. Ale že bychom tu měli zpracován projekt ve fasciklu i s mašličkami, to skutečně ne.

 

Právě se děje

Další zprávy