Špekáčková vyhláška zákazníky nechrání

Petr Havel
19. 7. 2006 0:00
Praha -  Znevýhodňování českých výrobců ve prospěch zahraniční konkurence má na svědomí "špekáčková vyhláška".
Že špekáček obsahuje pravé maso, měl spotřebitel vědět díky speciální vyhlášce
Že špekáček obsahuje pravé maso, měl spotřebitel vědět díky speciální vyhlášce | Foto: Reuters

Tvrdí to alespoň Český svaz zpracovatelů masa.

Vyhláška stanovuje dokonce nad rámec evropských předpisů závazné složení vybraných uzenářských výrobků z vepřového a hovězího masa. Výrobci se tak necítí znevýhodněni jen proti zahraničí, ale i proti drůbežářům.

Ač nyní probíhá připomínkové řízení, současné znění bude platné minimálně do konce letošního roku. Ani potom ale nebude úplně zrušena.

Vypustíme jen něco

Jak totiž potvrzuje Hugo Roldán z tiskového oddělení ministerstva zemědělství, z dokumentu budou vypuštěny jen některé pasáže týkající se pravidel označování "měkkých uzenin" (mimo jiné zmiňovaných špekáčků) a některých předpřipravených jídel.

Ministerstvo podle Roldána například navrhuje z vyhlášky vyřadit například Lečo s klobásou, Hovězí na divoko, Maďarský guláš či Chalupářský guláš.

"To znamená, že by do těchto výrobků mohli výrobci přidávat uzeniny s obsahem drůbežího separátu nebo dalších ingrediencí, které dosud vyhláška zapovídá. Změna vyhlášky by se neměla dotknout tvrdých salámů a šunek," uvádí Roldán.

Ministerstvo a spotřebitelské organizace trvají na tom, že vyhláška by měla platit i nadále.

Základním argumentem k zachování vyhlášky je ochrana spotřebitele. V případě, že se některý z vybraných výrobků neskládá ze stanovených surovin a neobsahuje definovaný  podíl masa, totiž nemůže být označen konkrétním názvem.

To má usnadnit orientaci spotřebitelů v tom, zda kupují špekáček obsahující opravdu maso nebo výrobek složený například za sóji a mouky. Jenže podle ředitele svazu zpracovatelů masa Jana Katiny se povinnost konkrétního složení týká jen domácích výrobců.

Dělejme to jako EU

V praxi to znamená, že opravdová orientace spotřebitele je jen zdáním. Pokud není špekáček vyroben v Česku, může se klidně jmenovat špekáček, a přesto nemusí obsahovat vůbec žádné maso. Obdobně je tomu u dalších zhruba 40 uzenářských výrobků.

Svaz proto prosazuje, aby se stejně jako ve všech zemích EU i u nás uplatňovala evropská směrnice stanovující povinnost uvádět obsah masa ve výrobcích na jejich obalech, aniž by byl tento údaj vázán na konkrétní název výrobku.

"Jde o správné uvádění obsahu masa na obalech masných výrobků. Masem se tady pro účely označování výrobků rozumí pouze libová svalovina, tudíž surovina, která je za maso považována právě spotřebitelem," říká Katina.

"V případě pultově prodávaných nebalených masných výrobků musí být prodávající schopen tuto informaci poskytnout buď v písemné podobě přímo v prodejně, nebo ji sdělit spotřebiteli na vyžádání," pokračuje Katina.

Hlavním efektem tuzemské špekáčkové vyhlášky není tak podle výrobců ochrana spotřebitele, ale "vystavení českých zpracovatelů masa nevyhovujícím konkurenčním podmínkám a jejich postupná likvidace". Závazný podíl masných surovin totiž v důsledku znamená vyšší cenu, a protože většina spotřebitelů preferuje levnější zboží, aniž by se zajímala o jeho složení, čeští výrobci jsou stále více vytlačováni z trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy