Zemědělci sklidí míň, utrží ale víc

Petr Havel
11. 7. 2006 11:00
Praha - O několik set korun za tunu obilí více oproti loňskému roku mohou po letošních žních očekávat naši zemědělci.

A to i přesto, že zatím odhadovaný objem produkce obilovin a řepky počítá se sklizní srovnatelnou nebo jen o něco horší než v roce 2005.

Letošní sklizeň základních obilovin zřejmě meziročně klesne o 9,2 procenta na 6,306 milionu tun. Naproti tomu u řepky se předpokládá vzestup úrody o jedenáct procent na 854 tisíc tun. Vyplývá to z prvních letošních odhadů Českého statistického úřadu k 20. červnu. Agrární komora i Zemědělský svaz se shodují na tom, že odhad úrody obilí je odpovídající. U řepky ho ale považují za příliš optimistický.

Včera pro Aktuálně.cz odhadovali zemědělci sklizeň poněkud jinak. Podle předsedy Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu Zdeňka Kubisky dosáhne letošní produkce obilovin včetně kukuřice výše 7,3 až 7,4 milionu tun, v loňském roce to přitom bylo 7,65 milionu tun.

Zásoby mizí v zahraničí

"To je z dlouhodobého hlediska v podstatě lepší průměr, i když produkce bude o něco nižší než loni a výrazně nižší než v rekordním roce 2004," domnívá se Kubiska.

Stejný názor, tedy že letošní úroda bude z hlediska polistopadového období mírně nadprůměrná, má i ředitel odboru zemědělských statistik Českého statistického úřadu Jiří Hrbek.

Dosavadní odhady zemědělců jsou ale skeptičtější. Agrární komora předpokládá produkci pod nebo na úrovni sedmi milionů tun, předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský již dříve odhadl objem úrody obilovin na 7,2 milionu tun.

Státní zemědělský intervenční fond - logo.
Státní zemědělský intervenční fond - logo. | Foto: Aktuálně.cz

Bez ohledu na skutečný objem produkce bude však letošní situace pro zemědělce při prodeji obilí výrazně lepší než loni. Ze závěrů nedávného Obilnářského fóra například vyplynulo, že v období od  1. 7. 2005 do 30. 6. 2006 byly z Česka vyvezeny téměř dva miliony tun obilí, takže na skladech je ho oproti loňsku o 650 000 tun méně než loni.

To potvrzuje i Kubiska. Tato situace bude podle jeho slov znamenat letošní vyšší poptávku po obilí, a tedy pro zemědělce možnost vyšších cen. Ti přitom požadují zhruba 3 200 korun za potravinářskou a 2 600 korun za krmnou pšenici, Kubiska naopak hovoří o cenách přibližně o 200 korun nižších.

I tak by ale zemědělci letos utržili za tunu pšenice o alespoň 200  korun více v porovnání s cenami roku 2005, kdy se cena za krmnou pšenici pohybovala i kolem 2 000 korun.

Unijní dotace sníží tvrdá koruna

Naopak při prodeji obilí na intervenční nákup, který v souladu s pravidly EU odstartuje od počátku listopadu Státní zemědělský intervenční fond, dostanou letos zemědělci v porovnání s loňským rokem peněz o něco méně.

Podle ředitele Fondu Jana Höcka zůstává totiž i letos intervenční cena 101,31 euro za tunu, česká měna ale meziročně vůči euru zpevnila, takže za tunu obilí Fond v přepočtu zaplatí něco málo pod 3 000 korun.

Z evropské kasy dostanou zemědělci méně. Komisařka pro zemědělství Mariann Fisher-Bölová však za to nemůže, způsobila to silná koruna
Z evropské kasy dostanou zemědělci méně. Komisařka pro zemědělství Mariann Fisher-Bölová však za to nemůže, způsobila to silná koruna | Foto: Evropská komise

S kapacitami na uskladnění obilí z letošní sklizně by podle Höcka fond neměl mít problém, skladovatelé totiž státu nabídli své kapacity až do výše jednoho milionu tun. "Doufám jen, že své nabídky dodrží a budou se vůči nám chovat korektně," podotkl Höck.

Také letošní sklizeň řepky by měla být podle Kubisky srovnatelná s loňskem a dosáhnout tak objemu kolem 750 000 tun. Zásoby řepky v ČR v současné době prakticky nejsou, takže za tuto komoditu požadují zemědělci 7 000 a více korun za tunu.

To je sice aktuální cena na pařížské burze MATIF, k tomu však, aby bylo možné řepku za tuto cenu na evropských burzách prodat, je podle Kubisky třeba odečíst náklady za dopravu řepky na příslušné místo. Ty činí 500 až 1000 korun za tunu.

Dominantní tuzemský zpracovatel řepky, ústecká Setuza, je přitom schopen zpracovat z letošní úrody až 500 000 tun tuzemské řepky, pokud bude ale cena od zemědělců pod hranicí 7 000 korun. 

Při vyšší ceně řepky počítá podle svého generálního ředitele Františka Janů Setuza s menším množstvím řepky nakoupené od tuzemských zemědělců, v zásadě jen pro potravinářské účely k výrobě jedlých olejů. Pro výrobu metylesteru řepkového oleje, což je surovina k výrobě bionafty, by podle Janů podnik nakoupil levnější palmový a sojový olej v zahraničí.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy