Ústavní soud změnil agrární zákon

Tomáš Fránek
27. 6. 2006 10:57
Brno - Některé části zákona označili soudci za protiústavní. UVNITŘ AUDIO
Ústavní soud zrušil sérii ustanovení zemědělského zákona, protože odporují ústavě. Zmírní se tak podmínky pro začínající zemědělce, kterým norma ukládala bezúhonnost a odborné vzdělání.
Ústavní soud zrušil sérii ustanovení zemědělského zákona, protože odporují ústavě. Zmírní se tak podmínky pro začínající zemědělce, kterým norma ukládala bezúhonnost a odborné vzdělání. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

 Jde například o paragrafy, které nařizovaly začínajícím farmářům povinné vzdělávání a praxi.

Začínajícím zemědělcům se díky verdiktu Ústavního soudu zmírní podmínky pro start podnikání. Norma jim ukládala bezúhonnost a odborné vzdělání. Soud vyhověl návrhu poslanců a senátorů ODS.

Politikům z ODS se nelíbilo především zavádění přísnějších podmínek pro rolníky a farmáře. Lidé, kteří chtějí podnikat v zemědělství, musí podle kritizovaného zákona prokazovat již zmíněnou bezúhonnost a odbornou způsobilost.

To se však netýká současných hospodářů, a to podle stížnosti zakládá nerovné podmínky v podnikání.

Vzdělání a bezúhonost bez důvodu

"Podstatu námitek navrhovatel shrnul tak, že napadená ustanovení porušují princip rovnosti a svobodu podnikání a že požadavek bezúhonnosti a odborné způsobilosti nemá opodstatnění," uvedla soudkyně-zpravodajka Eliška Wagnerová.

Podmínka bezúhonnosti sice podle Ústavního soudu má jistý smysl, ale její negativní dopad je zásadnější než pozitivní efekty. Podle Wagnerové by se však taková podmínka měla vázat až na poskytnutí dotace, nikoliv na samo podnikání v zemědělství. Proto soud ustanovení zrušil.

Podle zákona o zemědělství platí to, že pokud noví farmáři nemají středoškolské vzdělání v oboru, musí absolvovat rekvalifikační kurz. Navíc musí pro zápis do evidence prokázat alespoň pětiletou praxi v zemědělství. Farmářům bez evidence podle zákona hrozí pokuta až do 200 tisíc korun.

Soud s tím dnes nesouhlasil. "Není zřejmé, proč by veřejný zájem vyžadoval, aby podnikatel, který nemá odborné vzdělání nebo praxi, nemohl v oboru podnikat," uvedla Wagnerová s tím, že podnikatel může odborníka zaměstnat.

Podmínku měli zákonodárci podle Ústavního soudu vztáhnout jen na speciální odvětví zemědělství, například na plemenářství. Ustanovení s požadavkem odbornosti soud sice zrušil, ale ponechal v platnosti ještě na jeden rok. Zákonodárci mají do té doby prostor zohlednit připomínky


Klaus nesouhlasil

Podobné námitky jako politici ODS měl také prezident Václav Klaus, který před dvěma roky zákon vetoval. "Požadavek vzdělání a rozsah bezúhonnosti při výkonu zemědělské činnosti shledávám nepřiměřeným a neodůvodnitelným," komentoval Klaus své veto. Podmínka bezúhonnosti je podle něj zbytečná a znamená omezení vstupu do odvětví.

"Nevidím dostatečný důvod k tomu, aby ten, kdo ztratí práci, se nemohl živit zemědělskou výrobou, má-li pozemky. Nevidím dostatečný důvod k tomu, aby ten, kdo zdědí zemědělské hospodářství, nemohl v tomto hospodaření pokračovat," uvedl prezident.

Stejně by podle něj omezení v zákoně komplikovalo podnikání v zemědělství lidem, kteří si pozemky koupí. "Nevidím dostatečný důvod k tomu, aby ten, kdo třeba v životě pochybil a není bezúhonný a koho nikdo nechce vzít do zaměstnání, se nemohl zkusit živit svou vlastní prací," tvrdí Klaus.

Ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD) neskrýval to, že sporná novela měla ztížit možnost nákupu zemědělské půdy cizincům. Ti totiž měli pro zápis do evidence prokázat i základní znalost českého jazyka.

Zákon se ale nelíbil ani senátorům, kteří jej také vrátili poslancům. Karel Schwarzenberg například uvedl, že poznal řadu vynikajících hospodářů, asi by ale podle něj nesplnili podmínky, které po nich požaduje zákon v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy