Soud trestal za úvěry pro Chvalovského

Dušan Klimeš
10. 8. 2006 15:04
Praha - Kauza Františka Chvalovského a Komerční banky je rozuzlena. Soud odsoudil pět ze sedmi obžalovaných, potrestána bude ale jen Jiřina Kaplanová.

Městský soud v Praze dnes vynesl první rozsudky v jednom z největších bankovních tunelů polistopadové éry. Úředníci Komerční banky podle verdiktu soudu porušili zákony při udělování stamiliónových úvěrů pro kdysi nejmocnějšího muže českého fotbalu a velkopodnikatele v potravinářství Františka Chvalovského.

Nakonec však jedinou odsouzenou je právě bývalá manažerka KB Jiřina Kaplanová, která by si měla podle rozsudku odsedět pět let za mřížemi.

Proti rozsudku se může odvolat k vrchnímu soudu.

Soud: Měli tu sedět i další

Soud ovšem dnes překvapivě konstatoval, že na lavici obžalovaných zdaleka neměla sedět jen Kaplanová a spol. Svou vinu podle soudu nesly i tehdejší špičky Komerční banky, včetně někdejšího ředitele Jana Kollerta (ten narozdíl od Kaplanové odešel s banky s milionovým zlatým padákem). Ty však policie k soudu vůbec neposlala a teprve na základě dnešního verdiktu se tak znovu rozeběhne jejich vyšetřování.

Infobox

První rok Chvalovského problémů s úvěry KB

  • 27. února 2001 - Chvalovský je zatčen Policií České republiky na letišti v Praze
  • 1. března 2001 Fotbalový boss prozatím unikl vazbě. Soud mu nařídil desetimilionovou kauci, kterou bez problémů složil
  • 16. března 2001 - Soud na Chvalovského přesto uvaluje vazbu
  • březen 2001 - Chvalovský obdržel druhé obvinění. Vyšetřovatel rozšířil jeho stíhání z úvěrového podvodu o další skutky.
  • květen 2001 Do případu je "zataženo" zbylých šest obviněných z KB, je jim zajištěn majetek.
  • 17. června 2001 - Chvalovský končí coby boss českého fotbalu a je odvolán z funkce předsedy Českomoravského fotbalového svazu.
  • 20. prosince 2001 Jiřina Kaplanová končí ve vyšetřovací vazbě. Kvůli úvěrům firmě Satrapa a Františku Chvalovskému ji hrozí až dvanáct let vězení
  • 28. prosince 2001 - Chvalovský byl propuštěn na kauci, zatímco Kaplanovou čeká ještě dalších pět měsíců vazby.

 

Dlouhá historie tunelování Komerční banky začala v polovině devadesátých let, kdy banku ještě ovládal stát. Firmy kolem Františka Chvalovského tehdy od tohoto finančního ústavu získaly peníze, které měly podle předložených dokladů sloužit na vývoz masa. Ve skutečnosti je ale podnikatel použil na zcela jiné účely, například na splácení svých předchozích dluhů.

Kvůli vydaným úvěrům pro podnikatelskou skupinu Chvalovského (celkem jde o 1,5 miliardy korun) se dostala před soud šéfka úvěrového odboru banky Jiřina Kaplanová a další pracovníci banky. Jejich role podle obžaloby spočívala v tom, že připravili pro představenstvo banky záměrně chybné a zkreslené údaje, aby mohl Chvalovský získat půjčky, na které by za normálních okolností nikdy nedosáhl.

V samostatném procesu je stíhán i sám František Chvalovský, jeho část případu se ale dodnes k soudu nedostala. Soud už dvakrát vrátil obžalobu státnímu zástupci, aby ji dopracoval.  

Další banky, jejichž manažeři stanuli před soudem

Vánoce ve vazbě

Jiřina Kaplanová se ve vazbě ocitla čtyři dny před Štědrým dnem v roce 2001. V té době jí bylo šedesát let a stala se první manažerkou Komerční banky, která se kvůli pochybným úvěrům dostala za mříže. Vyšetřovatel připravoval zatčení dalších šesti pracovníků, představenstvo a vyšší vedoucí však v hledáčku neměl.

Foto: ČT24

Manažerka Kaplanová ovšem sehrála roli i v případě osmimiliardového tunelu, který policie připsala rakouskému podnikateli Baraku Alonovi a jeho firmě B.C.L. Trading.

Policie tvrdí, že banka při obchodech s Alonem porušovala vnitřní předpisy, ignorovala varovné informace a pracovala s falešnými dokumenty. Operace proběhly rovněž v době, kdy ještě banku ovládal stát.

Barak Alon, který měl vazby na českou politickou elitu, je dnes stíhán v Rakousku.

Svoboda za milion

Propuštění z vazby se Kaplanová dočkala až v květnu roku 2002, tedy po téměř půlročním zadržení. Kauce byla stanovena na jeden milion korun.
Foto: www.kb.cz

Ostatní obvinění byli vyšetřovaní na svobodě. Samotný proces začal před dvěma lety. Dnešní verdikt si tak Jiřina Kaplanová vyslechla až deset let poté, co banka o stamiliony za "vepřové půlky" přišla..

Z vrcholného managementu či představenstva nebyl v této kauze nakonec nikdo obviněn. Všechna vina padla jen na níže postavené pracovníky.

 

Právě se děje

Další zprávy