Více služeb,vyšší zisk. KB i ČS se daří

Michal Najman
28. 4. 2006 12:30
Praha Komerční banka a Česká spořitelna oznámily výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Oběma velkým bankám se dařilo a zisk každé z nich přesáhl dvě miliardy korun.

Česká spořitelna dosáhla za 1. čtvrtletí čistého konsolidovaného zisku 2,5 miliardy korun, což je 8,5procentní nárůst oproti loňsku.

Komerční banka zvýšila meziročně zisk o 400 milionů korun a její čistý zisk za 1. čtvrtletí činí 2,31 miliardy korun. Výsledky překonaly i optimistická očekávání trhu. Analytici očekávali zisk mezi 1,9 a 2,2 miliardami korun.

"Potěšil nás zejména pohled na provozní zisk, který ukazuje dobrý potenciál do budoucna," komentoval dnes výsledky Bohumil Pavlica, akciový analytik společnosti BH Securities.

Analytici také oceňují aktivity banky, jež vedou k úspoře nákladů. "Zejména pokles personálních nákladů lze považovat za důležitý faktor vysokého zisku," sdělil Tibor Bokor ze společnosti Wood&Company.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Komerční banka na dostřel

Komerční banka se přiblížila, alespoň co se týče zisku, na dostřel svému rivalovi. Radost z toho jistě má zejména nový generální ředitel Komerční banky Laurent Goutard. Jsou to první výsledky, které mohl reálně ovlivnit a úspěšně tak navázal na svého předchůdce Alexise Juana.

"Vnímáme nárůst Komerční banky, jako přímou hrozbu ji však necítíme," řekla Helena Matuszná z tiskového oddělení České spořitelny.

V čem Komerční banka totiž stále zaostává, je počet klientů. Jejich počet sice narostl o 56 tisíc na 1,48 milionu, Česká spořitelna jich však má 5,3 milionu. A to je podle analytiků velký potenciál růstu a velká konkurenční výhoda.

Trh je totiž již rozdělen a hlavní starost bankéřů je přesvědčit své klienty, že potřebují více produktů. Zejména hypotéky, úvěry a kreditní karty.

Podle Goutarda používá klient Komerční banky v průměru tři až čtyři produkty. Ve Francii je to však až osm produktů. Kolik služeb České spořitelny využívá její průměrný klient, odmítla společnost sdělit.

"Údaj o průměrném počtu produktů, který využívá běžný klient naší banky, považujeme za interní záležitost," sdělila Matuszná.

Logo společnosti Erste Bank
Logo společnosti Erste Bank | Foto: Erste Bank

Erste roste, její akcie však klesají

Rekordní zisk hlásí většinový vlastník České spořitelny, rakouská Erste Bank Sparkassen. Její čistý konsolidovaný zisk narostl o úctyhodných 50 procent na 6,8 miliardy korun.

O tom, jak překvapivě fungují zákony akciových trhů, se mohli dnes přesvědčit akcionáři Erste Bank. Jejich společnost vykázala rekordní zisk, akcie však dnes klesají. Na rakouské burze o 0,6 procenta a na české dokonce o 1,3 procenta.

Proč je tomu tak? Jedná se o takzvané prodávání do dobrých zpráv. Investoři očekávali dobrý výsledek, a tak již před vyhlášením výsledků nakupovali akcie, čímž vyhnali jejich cenu nahoru. Nyní, po vyhlášení výborných výsledků, se snaží akcie prodat, což způsobuje pokles ceny.

A když si investoři mají vybrat, která banka je lepší a které více věří do budoucna? Shodují se na jednom jméně- Erste Bank. "Vedení Erste je nejlepším bankovním managementem ve střední Evropě," dodal Bokor.

 

Právě se děje

Další zprávy