Na bankovním trhu proměnlivo

Red EKO, ČTK
3. 8. 2006 11:00
Praha - Zatímco Česká spořitelna, tuzemský bankovní kolos, si v pololetí polepšila jen velmi mírně, Komerční banka je na tom o mnoho lépe.

KB se podařilo v prvním pololetí zvýšit meziročně čistý zisk o 12,1 procenta na 4,69 miliardy korun.

Loni v pololetí banka vykázala čistý zisk 4,18 miliardy korun.

Provozní zisk bance stoupl o téměř 17 procent na 6,8 miliardy korun. Celkové výnosy KB vzrostly o 7,6 procenta na 12,4 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos banky za šest měsíců letošního roku stoupl o více než 10,6 procenta na 7,38 miliardy korun díky rostoucímu objemu úvěrů.

Čistý zisk z poplatků a provizí banka zvýšila mírně o 41 milionů na 4,33 miliardy korun.

Celková aktiva banky ke konci června stoupla meziročně o necelá čtyři procenta na 490,7 miliardy korun.

Čisté úvěry klientům se zvýšily o 22 procent na 205 miliard korun, vklady klientů vzrostly meziročně o necelá čtyři procenta na 377,1 miliardy korun. Počet klientů se meziročně zvýšil o 49 tisíc na 1,484 milionu.

Vlastník KB zažívá dobré časy

Své výsledky dnes oznámil i vlastník Komerční banky, francouzský finanční ústav Société Générale.

Ten zvýšil ve druhém čtvrtletí svůj čistý zisk o 37,9 procenta na 1,32 miliardy eur.

Banka uvedla, že podobně jako její velcí rivalové těžila z vyššího zisku v investičním bankovnictví.

Tržby Société Générale se za čtvrtletí zvýšily o 28 procent na 5,71 miliardy eur. Analytici v anketě agentury Reuters přitom odhadovali čistý zisk skupiny na 1,18 miliardy eur.

Profit Société Générale v divizi korporátního a investičního bankovnictví stoupl během čtvrtletí o 70 procent díky silným obchodním aktivitám.

Société Générale je tržní kapitalizací druhá největší banka ve Francii.

Banka zveřejnila výsledek den poté, co francouzská jednička BNP Paribas oznámila, že ve čtvrtletí zvýšila zisk o 31 procent.

Daří se i dalším

Podobný nárůst zisku jako francouzské banky vykázaly například zahraniční bankovní domy HSBC, Goldman Sachs a Crédit Suisse, jejichž divize investičního bankovnictví také vytvořily vyšší zisky.

Akcie Société Générale ve středu vzrostly o 2,9 procenta na 119,30 eura. Od začátku roku posílily zhruba o 14 procent, zatímco index DJ Stoxx evropského bankovního sektoru za tu dobu stoupl o šest procent, napsala agentura Reuters.

Foto: Aktuálně.cz

Société Générale je pátou největší bankovní skupinou v eurozóně a většinovým vlastníkem Komerční banky, která je objemem aktiv třetí největší bankou v České republice. Ta pololetní výsledky zveřejní rovněž dnes.

Francouzská banka patří podle studie společnosti UniCredit mezi sedm velkých zahraničních bankovních skupin, které kontrolují zhruba čtvrtinu celého bankovního trhu ve střední a východní Evropě.

ČS: Pouze o procento

To Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, v pololetí zvýšila čistý zisk pouze o necelé procento na 4,87 miliardy korun.

Loni v pololetí finanční skupina ČS hospodařila se ziskem 4,84 miliardy korun.

Provozní zisk skupiny ČS se v pololetí meziročně zvýšil o 23 procent na 7,49 miliardy korun.
Za nárůstem stojí především čistý úrokový výnos, který dosáhl 10,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst více než 15 procent.

Příjmy z poplatků a provizí spořitelně stouply o 5,6 procenta na 4,61 miliardy korun. Poplatkové příjmy rostly v oblasti úvěrových obchodů a díky rostoucímu počtu platebních transakcí.

Vklady rostou

Vklady klientů se zvýšily o 15 procent na 539 miliard korun. Klientské úvěry meziročně stouply rovněž o 15 procent na více než 303 miliard korun.

Objem úvěrů obyvatelstvu skupině vzrostl o třetinu na 147,9 miliardy korun. Zásluhu na tom mají zejména úvěry na financování bydlení, především hypotéky. Hypoteční úvěry fyzickým osobám se zvýšily o 44,4 procenta na 66,6 miliardy korun.

Objem hotovostních a spotřebitelských úvěrů občanům spořitelna zvýšila o 20,7 procenta na téměř 43 miliardy korun.

Úvěry poskytnuté malým a středním podnikům stouply o pětinu na 37,3 miliardy korun a velkým korporacím o 1,8 procent na 52,5 miliardy korun.

Návratnost kapitálu klesla na 22 procent z 23,9 procenta z konce června 2005. Kapitálová přiměřenost se mírně snížila na 11,48 procenta z loňských 12,06 procenta.

Poměr nákladů a výnosů se zlepšil meziročně na 52,8 procenta.

Klienti odcházejí

Česká spořitelna v letošním roce očekává meziroční nárůst zisku o více než deset procent. Podíl nákladů a výnosů by měl zůstat pod úrovní 54 procent.

Skupina ČS měla ke konci června 5,33 milionu klientů, což je přibližně o 15 tisíc méně než před rokem.

Do skupiny České spořitelny patří vedle samotné banky Pojišťovna ČS, Stavební spořitelna ČS, Penzijní fond ČS, Leasing ČS, Investiční společnost ČS a Factoring ČS.

Akcie České spořitelny se na rozdíl od Erste Bank neobchodují na pražské burze.

 

Právě se děje

Další zprávy