Evropské banky "poráží" analytiky

Dušan Klimeš
30. 5. 2006 13:30
Brusel - Belgický bankovní gigant KBC, který vlastní ČSOB, porazil svými výsledky všechny analytiky. Nikdo z nich nečekal růst téměř čtyřicet procent.

Za první čtvrtletí dokázala mateřská společnost české banky vygenerovat zisk 980 milionů euro, což je téměř 28 miliard korun. Přitom analytici se vesměs shodli, že by zisk mohl být kolem osmi set milionů.

"ČSOB a její operace v Česku a na Slovensku vygenerovaly zisk ve výši 133 milionů euro," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Rekordní byl kapitálový zisk společnosti. Díky prodeji podílu ve společnosti Agfa a prodeji nemovitostí v Praze získala přes 200 milionů euro.

KBC zároveň očekává desetiprocentní růst zisku na akcii za celý rok 2006.

I růst má své "ale"

"Nezaznamenali jsme, že by se jakkoli zhoršovala kvalita úvěrů v krátkém období. Očekáváme proto stabilní růst jejich objemu a nárůst zisků z poplatků," uvádí společnost v dnešním prohlášení.

Ovšem podle analytiků stojí za nečekanými výsledky především kapitálové zisky a obrat ve vývoji špatných úvěrů. Tím se v účetnictví ukázal zisk i tam, kde byla očekávána ztráta.

"Zjevně celý zisk je nad očekáváními, když se ale podíváte na čisté bankovní operace, zisk je mírně pod očekávanou hranicí," řekl pro agenturu Reuters Ivan Lathouders, obchodník s akciemi u Bank Degroof.

Zisk z bankovních operací dosáhl růstu čtyřiceti procent na 742 milionů euro s tím, že zisk z poplatků a provizí "poskočil" o 14 procent na 488 milionů. Čistý úrokový příjem pak vzrostl o 2,7 procenta na jednu miliardu euro.

Bankám se zkrátka daří

Stejně jako KBC i konkurenční bankovní domy dokázaly v prvním čtvrtletí růst víc, než analytici čekali. Nizozemská skupina ING zvýšila zisk o 3,3 procenta na dvě miliardy euro díky slibnému růstu spotřebních bankovních produktů.

Nizozemsko-belgická banka Fortis vzrostla dokonce o 25 procent a čistý zisk za první čtvrtletí jí tak vzrostl na 1,33 miliardy euro.

Svůj díl "bankovního koláče" si ukousla i Erste Bank, mateřská společnost České spořitelny. Ta překvapila analytiky čtvrtletním růstem ve výši padesát procent a čistým ziskem 240 milionů euro.

A pozadu nezůstala ani společnost vlastnící Komerční banku, tedy francouzská Societe Generale. Její čistý zisk v prvním čtvrtletí vzrostl na 1,47 miliardy euro, tedy o 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy