Souboj státu a ČSOB se rozrůstá, smír se neblíží

djl
22. 11. 2007 10:30
Ministerstvo se odvolalo proti pokutě udělené ÚOHS
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Antimonopolní úřad rozhodl, že stát se nesmí mstít ČSOB a udělil mu za zrušení zakázky pro banku desetitisícovou pokutu. A ministerstvo se překvapivě odvolalo.

O odvolání informovaly Hospodářské noviny.

Pokutu ministerstvu antimonopolní úřad udělil, protože ČSOB odebralo zakázku na správu finančních prostředků směřujících na protipovodňová opatření. Resort se tímto krokem podle ÚOHS chtěl pomstít za to, že ČSOB podala proti státu žalobu k mezinárodnímu soudu v Paříži.

Bezprostředně po verdiktu uvedl Ondřej Jakob, mluvčí resortu, že se úřad proti pokutě nejspíš neodvolá.

Ministerstvo tvrdí, že se muselo odvolat, protože ve stejném sporu ČSOB podala na MF žalobu. "Domníváme se, že pokud bychom to neudělali, ztížilo by to situaci v případném soudním sporu," uvedl Jakob.

Šéf ÚOHS Martin Pecina však uvedl, že by ministerstvo muselo v rozkladu k rozhodnutí předložit nové důkazy. V říjnu vydal soud v Praze předběžné rozhodnutí, podle kterého resort financí nesmí zakázku přiklepnout jiné bance.

Kdo koho obral?

Celý spor vznikl na základě převzetí zkrachovalé Investiční a poštovní banky právě ČSOB. Stát již dříve v Paříži podal na banku žalobu, podle které banka stát při převzetí ošidila o 27 miliard korun. ČSOB naopak požaduje za ztráty způsobené převzetím 1,7 miliardy korun za jednu spornou pohledávku.

Obě strany se vzájemně osočují z toho, že se ta druhá nechce dohodnout. I když určitá jednání na různých úrovních proběhla, stanoviska se na nich sblížit nepodařila.

Jak se spor vyvíjel? Čtěte zde:

 

Právě se děje

Další zprávy