Úřad pokutoval stát za mstu na ČSOB

Red eko
8. 11. 2007 17:40
Ministerstvo vzalo bance vyhranou zakázku
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Desetitisícová pokuta stihla Ministerstvo financí za mstu na Československé obchodní bance.

Udělil mu ji Úřad na ochranu hospodářské soutěže za to, že bance odebralo zakázku na správu finančních prostředků na protipovodňová opatření placených především ze státního rozpočtu.

V průběhu zadávacího řízení se totiž dle úředníků vyskytly okolnosti, které uzavření smlouvy brání. Neboli že ČSOB podala proti České republice žalobu v léta se táhnoucí arbitráži týkající se zkrachovalé IPB.

Nejen úřad i soud

Úřad konstatoval, že zadavatel porušil princip zákazu diskriminace. Podle něj totiž může zadavatel omezit přístup k zakázce pouze dodavatelům, kteří by nebyli schopni objektivně splnit veřejnou zakázku. Navíc podmínky, pro které by mohlo Ministerstvo financí uchazeče vyloučit, by musely být uvedeny v zadávací dokumentaci a není možné je stanovit ex post. Jak píše v rozhodnutí ÚOHS, samotná výše pokuty má v tomto případě především preventivní funkci.

"Rozhodnutí ÚOHS v této věci jsme obdrželi 6. 11. 2007 a nyní běží patnáctidenní lhůta, během níž se ministerstvo financí rozhodne o dalším postupu. Předpokládáme však, že možnosti rozkladu nevyužijeme," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

O případu již rozhodoval i soud. Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, že ministerstvo nesmí uzavřít novou smlouvu na správu těchto peněz.

Soud se domnívá, že spory, které začaly již v roce 2000, nijak nesouvisí s veřejnou zakázkou, kterou banka nyní vyhrála.

Vše o IPB
Autor fotografie: Aktuálně.cz

I z toho důvodu doporučil ČSOB, aby po státu soudně vymáhala náklady a ušlý zisk, případně i opětovné získání zakázky.

Správce peněz na protipovodňová opatření se bude starat o toky financí mezi žadateli, státem a Evropskou unií.

Konkrétně jde o projekty na podporu obnovy, odbahnění a rekonstrukci rybníků a výstavbu  vodních nádrží.

Miliardy ve hře

Arbitráž, kvůli které se chtělo Ministerstvo financí vyvázat ze své povinnosti uzavřít smlouvu, je další z řady sporů, které se vedou od roku 2000, kdy krachující IPB přebrala právě Československá obchodní banka.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Vítěz tendru na správu protipovodňových peněz byl znám na konci května. Jenže v červnu ČSOB podala na stát arbitrážní žalobu o 1,7 miliardy korun, které měly být kompenzací za špatné pohledávky za společností J.Ring.

Na to ovšem ministerstvo reagovalo protižalobou ve výši 26,7 miliardy korun a opírá se o údajnou pečlivou analýzu toho, kolik ČSOB na celé transakci převzetí IPB vydělala.

Po dalším měsíci, tedy v srpnu, ministerstvo bance oznamuje, že s ní smlouvu o novém tendru nepodepíše a chystá soutěž novou. Stát prý nebude obchodovat s firmou, se kterou vede právní spory.

 

Právě se děje

Další zprávy