Jak by ČSOB ustála miliardovou arbitráž?

Red eko
23. 7. 2007 19:35
Bankovní gigant spoléhá na sílu belgické KBC

Praha - ČSOB patří mezi tři největší banky v zemi. Je tomu tak ale i díky pobočkové a klientské síti, kterou získala po zkrachovalé IPB. Nyní se ale bude finanční obr bránit žalobě státu, který chce téměř 27 miliard.

Zvrat: Stát žaluje ČSOB. Chce nejméně 27 miliard za IPB

Za loňský rok vygenerovala 9,5 miliardy korun čistého zisku se započítáním jednorázových vlivů. Pokud by tedy pařížskou arbitráž prohrála, trvalo by jí tři roky, než by zisk "zalepil" vzniklou díru v účetnictví.

Na druhou stranu někteří ekonomové upozorňují, že 27 miliard je polovinou z aktuálně vykazovaného jmění banky - 55 miliard korun. ČSOB by tudíž splátka teoreticky mohla vystavit riziku nucené správy kvůli narušení zákonné hranice tzv. "kapitálové přiměřenosti".

V současné době nicméně probíhá vytěsnění drobných akcionářů ČSOB a banka tak bude stoprocentně vlastněna belgickou KBC. Poté by i závazky z arbitráže přešly na mateřskou firmu.

V přepočtu jedna miliarda eur by pro Belgičany znamenala jen asi čtvrtinu ročního zisku, je to jen 2,5 procenta tržní kapitalizace KBC.

V roce 2005 si akcionáři ČSOB připsali zisk 8,1 miliardy. Za loňský rok se bance povedlo zvýšit objem obchodních úvěrů o 34 procent, tedy o 81 miliard korun.

Celkové provozní výnosy ČSOB v roce 2006 činily 30,4 miliardy korun, zatímco provozní náklady dosáhly 17 miliard korun.

Dobrá investice

Investice belgické KBC do tuzemského ústavu se již mnohonásobně vrátila.

Zatímco banku koupila v roce 1999 za čtyřicet miliard, dnes je její hodnota kolem 186 miliard korun.

Navíc bilanční suma, tedy aktiva ČSOB, již dosahuje 762 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy