Právníci dřívějšího nepřítele pomáhají státu

Adam Junek
27. 7. 2007 0:02
Stát najal proti ČSOB právníky Nomury

Praha Právní kancelář, která dlouhodobě zastupuje japonskou bankovní Nomuru při několika tuzemských sporech, byla vybrána jako poradce pro stát při vypracování žalobní odpovědi v arbitráži s ČSOB.

Po největší tuzemské bance v ní stát žádá 27 miliard, o něž se banka měla neprávem obohatit při převzetí zkrachovalé IPB.

ČTĚTE VÍCE:
Stát vrací úder. Žádá po ČSOB 27 miliard

Stát si jako poradce najal renomovanou právní kancelář Weil, Gotshal & Manges. Vybrána byla bez výběrového řízení, ale plně v soudladu se zákonem.

"V časovém presu jsme nemohli vypisovat klasické výběrové řízení. Vybírali jsme proto ze tří renomovaných kanceláří a vše proběhlo podle předpisů," uvedl pro deník Aktuálně.cz Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí na starosti arbitráže.

Tato právní kancelář je ale jedním z hlavních "právníků" japonské banky Nomura. Zastupuje ji především v tuzemských sporech s ČSOB.

SOUVISLOSTI:
Nomura žaluje právníčku ČSOB Marvanovou

"Bez podrobnějších informací nejsem schopna rozhodnout, zda jde či nejde o střet zájmů. Ale jen na základě těchto informací se mi to minimálně nezdá jako vhodné," řekla deníku Aktuálně.cz Zora Krejčí, místopředsedkyně Kontrolní komise České advokátní komory, která případné přestupky advokátů řeší.

Kauza Nomura
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kauza Nomura

VŠE O PŘÍCH S NOMUROU ve speciálu Aktuálně.cz

Také další advokáti, kteří hovořili s Aktuálně.cz pod podmínkou anonymity, protože nechtějí být s případem spojováni, uvádějí, že jim popsané jednání přijde neetické. Zda je ale ve střetu zájmu, to nikdo není schopen říci.

Ministerstvo se rozhodně brání.

"Nemůže jít o střet zájmů. Arbitráže byly staženy. Tudíž český stát již nemá s Nomurou spor. Kancelář tak nemá za klienty dvě strany jednoho sporu, což by byl střet zájmů," vysvětluje Radek Šnábl.

"Kdyby nebyl uzavřen smír s Nomurou samozřejmě by to tuto kancelář diskvalifikovalo," dodal s tím, že Weil, Gotshal & Manges ani není v žalobní odpovědi podepsaná žalobní odpověď totiž oficiálně podával Úřad pro zastupování státu.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

PROJDĚTE SI:
Co by prohra pro ČSOB znamenala

Stejně reagovala právní kancelář. "Naznačený problémy v pokytování právních služeb naší advokátní kanceláří neshledáváme, protože jsme společnosti skupiny Nomura zastupovali a zastupujeme v tuzemských civilních sporech s ČSOB, nikoli ve sporechse státem. Veškeré spory státu s Nomurou byly ukončeny narovnáním, které již proběhlo," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz Karel Muzikář ze společnosti Weil, Gotshal & Manges. 

"Ono je to těžké najít v této republice renomovanou právní kancelář s dopbrou reputací a rozsáhlými zkušenostmi s mezinárodními arbitrážemi, která nepracovala pro tu či onu stranu sporu," připomněl Šnábl.

Například tak z výběru vypadla Squire, Sanders & Dempsy, která stát v arbitrážích často zastupuje. V nedávné době totiž řešila nějaké právní spory pro ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy