ČSOB získala IPB nekalým způsobem, tvrdí ministerstvo

čtk
1. 8. 2007 5:53
Stát: Banka ovlivňovala politiky
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo financí chce u mezinárodní arbitráže v Paříži dokázat, že Československá obchodní banka (ČSOB) v minulosti získala zkrachovalou IPB nekalým způsobem, a tím státu způsobila miliardové škody. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Stát v žalobě banku obviňuje z toho, že ovlivňovala politiky, aby jednali v její prospěch. ČSOB považuje takové obvinění za absurdní. Podle ní se tehdy stát rozhodoval na základě informací bankovního dohledu.

"ČSOB působila na představitele státních orgánů tak, aby v situaci hrozící systémové hospodářské krize jednali ve prospěch banky," cituje deník z žaloby, kterou má k dispozici. Po bance stát požaduje náhradu škody ve výši nejméně 26,7 miliardy korun.

"Takové obvinění je zcela absurdní. Stát se rozhodoval na základě informací bankovního dohledu a na základě alternativních obchodních nabídek," uvedl ředitel vztahů k investorům ČSOB Ondřej Vychodil. "ČSOB dala státu nabídku, za jakých okolností by byla ochotna převzít odpovědnost za záchranu vkladů IPB. Stát tuto nabídku přijal," dodal.

Česká národní banka listu otázku na případné vyvíjení tlaku v souvislosti s IPB odmítla komentovat.

Podle žaloby vychází najevo, že vláda při rozhodování o prodeji IPB neznala kvůli postupu ČSOB všechny "podstatné okolnosti". "Podstatné podmínky, z nichž při schvalování vycházela, se ukázaly jako nepravdivé či nesplněné," cituje deník z dokumentu.

Poslední žaloba státu vrací spory o záchranu IPB o sedm let zpět, kdy ČNB rozhodla o uvalení nucené zprávy. IPB v té době podle některých odhadů financovala dvě třetiny českého průmyslu a lidé u ní měli uloženo přes 300 miliard korun. Její krach by mohl výrazně otřást ekonomikou.

 

Právě se děje

Další zprávy