Zvrat: Stát žaluje ČSOB. Chce nejméně 27 miliard za IPB

Adam Junek, Dušan Klimeš
23. 7. 2007 18:05
Žaloba je podpořena důkladnou analýzou

Praha - Ministerstvo financí dnes podalo v Paříži žalobu na ČSOB. V jejím rámci se chce po bance domoci minimálně 26,7 miliardy korun. Tyto peníze stát žádá jako kompenzaci za očištění IPB.

Stát v roce 2000 převedl IPB na ČSOB za jednu korunu, navíc se zavázal, že banku očistí od špatných úvěrů. Nyní bude ministerstvo žádat u arbitrážního soudu po ČSOB za očištění banky téměř 27 miliard.

ČSOB připravuje své prohlášení k nové žalobě.

"V rámci diskuzí o urovnání sporů s Nomurou jsme zjistili, že potřebujeme znát detailní ocenění IPB," řekl deníku Aktuálně.cz Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí na starosti arbitráže.

"Proto se již dlouhou dobu připravuje analýza, kterou jsme nyní využili při protižalobě. Částka 26,7 miliardy korun je ovšem minimální a vyhradili jsme si právo ji změnit," doplňuje.

Ohodnocení IPB tak původně neprobíhalo kvůli možné žalobě, ale naopak, mělo sloužit jako základ dohody se zúčastněnými stranami.

Jedna arbitráž

"Asi před měsícem podala ČSOB na český stát žalobu o 1,7 miliardy korun," říká Šnábl.

"My jsem pak dostali třicet dní na vypracování žalobní odpovědi. V rámci ní jsme odmítli požadavek ČSOB a jako protinávrh jsme podali svoji žalobu o 26,7 miliardy korun," vysvětluje.

Podle něj byla IPB na ČSOB převedena pod cenou, když ji získala za jednu korunu.

Foto: Aktuálně.cz
Speciál: Nomura a české miliardy

Obě žaloby, tedy ta o 1,7 miliardy korun, i protižaloba o téměř 27 miliard, jsou řešeny v rámci jedné arbitráže.

Peníze, které chce získat ČSOB, mají být kompenzací pohledávky za společností J.Ring. Tato pohledávka měla patřit k těm "špatným", které měl stát bance zaplatit.

Podle České konsolidační agentury ale pohledávku znehodnotila sama ČSOB svým špatným postupem při převodu na ČKA.

Co by prohra znamenala pro ČSOB?

Jak se IPB dařilo před uvalením nucené zprávy

Tlak na ČSOB

Dle neoficiálních informací byla žaloba v řádech desítek miliard podána ze dvou důvodů.

Za prvé se ministerstvo snaží ČSOB překvapit a v rámci arbitráže tak získat navrch.

Druhým důvodem pak může být vytvoření tlaku na banku kvůli tomu, aby přistoupila na trojstrannou dohodu s Nomurou.

Foto: Aktuálně.cz

Stát se totiž již s Nomurou dohodl a uzavřel tak roky se táhnoucí arbitráže. I kvůli dnešnímu kroku tak údajně ministerstvo financí nezveřejnilo smlouvu o urovnání sporů, kterou uzavřelo s Nomurou.

Obchod mezi státem a ČSOB už ale dříve prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten již na začátku roku 2001 potvrdil, že spojení nevytvoří příliš silného hráče na bankovním trhu.

Stejně tak v roce 2000 povolil České národní bance výjimku ze zákazu veřejné podpory. Bez té by se transakce vůbec nemohla uskutečnit.

V roce 2004 i Evropská komise dospěla k tomu, že státní pomoc poskytnutá ČSOB nepředstavuje porušení pravidel unie. Komise proto nezahájila vyšetřování této podpory.

 

Právě se děje

Další zprávy