Škrty v penzích? Protiústavní, řekl dnes lotyšský soud

Karel Toman
21. 12. 2009 19:40
Jedna z výrazných úspor pobaltské země na pokraji bankrotu se rozsudkem hroutí
Quo Vadis, Lotyšsko?
Quo Vadis, Lotyšsko? | Foto: Karel Toman

Riga - Lotyšský ústavní soud dnes prohlásil vládou schválené škrty v penzích za protiústavní.

Zemi zoufale hledající úspory v hospodářství čelícím bezmála devatenáctiprocentnímu propadu se tak komplikuje schválený rozpočet na příští rok, důchodcům totiž bude zřejmě muset vyplatit o 100 milionů latů (asi 141 milionů euro) víc.

Lotyšsko tak nejspíš bude muset odepsat pětinu rozpočtových úspor, které si na něm dodatečně vymohli věřitelé mezinárodní záchranné půjčky ve výši 7,5 miliardy euro. 200 milionů euro z této částky poskytne Lotyšsku Česko.

"Rozhodnutí vstoupí v platnost, jakmile bude otištěno v oficiálním vládním listu Latvijas Vestnesis," píše deník Baltic Course. To se zatím nestalo a ani rozsudek zatím není v písemné podobě k dispozici.

Penze je ústavou zaručené právo

Původní vládní plán byl jednoduchý a tvrdý: důchody pracujícím penzistům se měly osekat o 70 procent a těm ostatním o desetinu.

Jen do konce července dostal proti tomuto plánu tamní ústavní soud přes devět tisíc stížností, až musel soud lidi poprosit, aby už si přestali stěžovat na věc, o které už oznámil, že se jí bude zabývat.

Nejprve soud posuzoval údajnou protiústavnost opatření pro každou z obou postižených skupin zvlášť. Pak ale obě věci sloučil. Otázka zněla, jestli jsou navrhované úpravy penzí v souladu s ústavou a jestli nejsou vůči důchodcům diskriminační.

Soud se věcí zabýval od 23. listopadu. Nález, který vládní škrty označuje za protiústavní, podepsal předseda šestičlenného sboru ústavních soudců Gunars Kurtis dnes.

"Každý má právo na  sociální zabezpečení ve stáří, v pracovní neschopnosti, nezaměstnanosti a jiných případech stanovených zákonem," píše se v jednom z klíčových článků lotyšské ústavy, jehož soulad s navrhovanými škrty soud posuzoval.

Vláda mezi bankrotem a hlasem ulice

Potřebuje Lotyšsko záchranný kruh? Demonstranti si myslí, že ano.
Potřebuje Lotyšsko záchranný kruh? Demonstranti si myslí, že ano. | Foto: Reuters

Ministr hospodářství Uldis Augils z Unie zelených a farmářů v polovině prosince oznámil, že pokud soud stěžovatelům vyhoví, přijde to státní pokladnu na 100 milionů latů, tedy asi 3,7 miliardy korun. Předsedkyně vládní strany  Nová éra Solvita Abotinová včera prohlásila, že vláda se nálezu soudu podřídí, ať bude jakýkoliv.

Lotyšsko prošlo v Evropě jedním z nejhlubších hospodářských propadů současné krize. Představuje obávané vývojové stádium státu na pokraji bankrotu. Právě tomu se snaží vláda premiéra Valdise Dombrovskise schválenými tvrdými škrty v roce 2010 vyhnout. V zemi se například sníží platy státním zaměstnancům, zavřou se některé školy a nemocnice. Proti úsporným opatřením v Lotyšsku během celého roku protestovaly desetitisíce lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy