Obrazem: Jak vypadá krize v ulicích Rigy

Obrazem: Jak vypadá krize v ulicích Rigy
Mladá tvář Rigy. Oblá budova v pozadí je novotou svítící lotyšská centrála švédské Swedbank, za jejíž zdraví se zaručila švédská centrální banka. Mezinárodní ratingová agentura Moody's přesto snížila hodnocení jejích rezerv v místní měně z A1 na Baa2 a její celkovou finanční sílu z C na D. Na druhém konci mostu přes řeku Daugava se tyčí hranatá centrála lotyšské Parex Bank, které lotyšská vláda pomohla 285 miliony euro aby ji krátce na to znárodnila.
Jaký je váš penzijní plán? Tučný červený graf za výlohou Parex Banky patří, jak jinak, znárodněné Parex Bance. Zbytek anonymně znázorňuje konkurenci, přičemž oranžová je tradičně barvou Swedbanky stojící vedle přes ulici. Ale věřte dnes plakátu..
Obchody v Lotyšsku váznou, lidé méně nakupují a nejsou schopni splácet úvěry. I tohle může být důsledek - krámek v historickém centru Rigy, opuštěný a k pronájmu.
Hypoteční ústav AmCredit založil v roce 1994 Balticko-americký investiční fond. Od té doby poskytl v celém Pobaltí 16 tisíc půjček v nominální hodnotě 381 milionů euro. Vloni v lednu síť koupila irská AIB za 40 milionů euro a na konci roku v něm zastavila poskytování půjček. Zavřená pobočka v přímořském městě Liepája na západě Lotyšska.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
11. 3. 2009 12:12

krize, Lotyšsko, Riga

 

Právě se děje

Další zprávy