Růst spotřebitelských cen je nejnižší od března 2007

Ekonomika Ekonomika
9. 2. 2009 9:21
ČSÚ: Růst spotřebitelských cen v lednu zpomalil na 2,2 procenta

Praha - Spotřebitelské ceny v lednu meziročně zpomalily na 2,2 procenta, zatímco v prosinci byly na úrovni 3,6 procenta. Výsledky v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že jde o nejnižší meziroční růst cen od března roku 2007. Meziměsíčně spotřebitelské ceny naopak vzrostly, a to o 1,5 procenta.

Největší zmírnění růstu meziročně zaznamenaly ceny ve zdraví. Zde došlo k omezení vlivu zavedení regulačních poplatků v loňském lednu. Podobně ve veřejném stravování a ubytování, částečně u potravin a dalších výrobků a služeb odezněl vliv zvýšení DPH od ledna 2008. V rekreaci a kultuře přestalo působit loňské zvýšení televizních poplatků.

Ceny pohonných hmot oproti loňsku klesly o 24,6 procenta a ceny automobilů o 11,5 procenta. Nižší než loni byly i ceny potravin v důsledku poklesu cen zejména ovoce, chleba, běžného pečiva, mouky, vajec, čerstvého mléka, sýrů, másla a brambor.

Analytici čekali, že ceny poklesnou ještě výrazněji, a to pod dvě procenta.

V lednu vzrostly ceny za bydlení

Na meziměsíční růst spotřebitelských cen o 1,5 procenta měly vliv zejména regulované ceny, které vzrostly o 5,8 procenta; tržní ceny se zvýšily o 0,4 procenta.

Nárůst regulovaných cen způsobily ceny v bydlení - ceny elektřiny stouply o 11,6 procenta, tepla a teplé vody o 3,2 procenta, vodného a stočného o 8,7 procenta. Čisté nájemné v nájemních bytech se zvýšilo o 15,3 procenta, z toho v bytech s regulovaným nájemným o 22,8 procenta a v bytech s tržním nájemným o 1,6 procenta.

Růst tržních cen ovlivnilo zvýšení cen v potravinách a nealkoholických nápojích, kde vzrostly především sezónní ceny ovoce a zeleniny. Vyšší byly také ceny cukru, čokolády a čokoládových výrobků a nealkoholických nápojů. Ceny alkoholických nápojů se zvýšily o 1,5 procenta. V rekreaci a kultuře ovlivnilo růst cen zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 3,1 procenta.

Prudce brzdící ekonomika bude podle analytika Michala Brožky z Raiffeisenbank dále tlačit ceny směrem dolů. "Veřejnost se možná kromě slov krize a recese naučí skloňovat slovo deflace, tedy pokles cenové hladiny. Na druhou stranu se slabou korunou by se koncem roku mohla objevit opětovná obava z akcelerace inflace. Prozatím ale inflace pravděpodobně zůstane na okraji zájmu a dezinflační efekt recese patrně ještě přiměje české centrální bankéře ke snížení úrokových sazeb."

 

Právě se děje

Další zprávy