ČNB v novém roce srazila sazby. A zřejmě ne naposled

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
5. 2. 2009 15:07
Úrokové sazby klesly o půl procentního bodu na 1,75 procenta
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká národní banka ve čtvrtek snížila úrokové sazby o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Jedná se o nejnižší sazbu, která byla v Česku dosud stanovena. Naposledy se ocitla na této úrovni v roce 2005.

Centrální banka trh tímto krokem nepřekvapila. Slovy analytiků: Pokud by ČNB byla při snižování sazeb mírnější, nepotlačila by očekávané výrazné zpomalování inflace a ekonomiky. Větší pokles by naopak mohl podpořit výraznější propad české měny, která nedávno oslabila přes hranici 28 koruny za euro. 

ČNB očekává inflaci za letošní rok poblíž nuly, v roce 2010 poblíž dvouprocentního inflačního cíle.

Slabší koruna české ekonomice nyní spíše pomáhá, ulevuje totiž exportérům. "Nižší úroveň sazeb je obecně pro korunu negativní, ale v tuto chvíli nejde o překvapení a případný negativní vliv na korunu by měl být malý," říká analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Banky čekají na obnovení důvěry

"Nižší úroveň sazeb je pro ekonomiku obecně příznivá a může v budoucnu ekonomice pomoci, ale aby peníze začaly při nižších úrocích v ekonomice cirkulovat, je třeba obnovení důvěry v budoucnost," podotýká Brožka.

Od sazeb stanovených ČNB se odvíjejí například úroky bankovních úvěrů a vkladů. Ty se ale v poslední době kroky centrální banky kvůli vyšší rizikovosti prakticky neřídí. Banky nejprve musejí obnovit důvěru nejen mezi sebou, ale také ve schopnost klientů splatit úvěr.

Snížení úroků, za něž banky poskytují úvěry českým podnikům, ale není podle České bankovní asociace nemožné. "V tuto chvíli je velmi důležité, aby pokračoval pozitivní trend rozmrazování mezibankovního trhu, z něhož lze čerpat likviditu. Bude-li tento trh fungovat pružněji, může se do jeho cen pozitivně promítnout snížení sazeb ČNB. To by znamenalo po dlouhé době dobrou zprávu pro celou ekonomiku," prohlásil náměstek výkonného ředitele ČBA Jan Matoušek.

Ve snižování úrokových sazeb bude centrální banka podle analytiků pokračovat i nadále. Výhled inflace totiž ukazuje, že prostor pro uvolnění měnové politiky je stále značný.

"Ekonomika dostává výrazný šok v podobě skokového propadu vnější poptávky a ten se rychle promítá do výkonu průmyslu," říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Jak ukazují klesající tržby v maloobchodu, strach z dopadů krize se začal rychle projevovat na domácí spotřebě. Poptávkové inflační tlaky tak polevují a budou dál polevovat."

Letos mohou sazby klesnou až na procento

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by klíčová sazba ČNB mohla v polovině roku poklesnout na jedno procento.

Analytička Helená Horská z Raiffeisebank v odhadech tak odvážná není - do poloviny roku očekává o půl procenta mírnější pokles sazeb než Marek. "Výrazné oslabení české koruny by ale dalšímu snížení úroků dalo stop."

Centrální banka snížila úrokové sazby naposledy v polovině prosince, a to podle očekávání o půl procentního bodu. Evropská centrální banka na svém dnešním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny na dvou procentech. Bank of England sazby snížila o půl procentního bodu na jedno procento.

 

Právě se děje

Další zprávy