Ropa brzdí přebytek zahraničního obchodu

Marek Odstrčilík
4. 4. 2006 10:50
Praha - Díky boomu automobilového průmyslu skončil zahraniční obchod v únoru přebytkem 7,1 miliardy korun. UVNITŘ NOVÉ VIDEO

Drahá ropa ovšem zapříčinila větší nárůst dovozu, než vývozu.

Za první dva letošní měsíce tak dosáhl  přebytek obchodní bilance 18,3 miliardy korun. Proti stejnému období loni je to výsledek o 0,6 miliardy korun nižší, uvedl ČSÚ.

Na únorovém přebytku zahraničního obchodu se stejně jako v předchozím měsíci podílel vývoz strojů a dopravních prostředků. Úspěšní byli vývozci automobilů, výpočetní techniky, průmyslových strojů a zařízení, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů.

Problematická ropa

Špatnou zprávou je, že dovoz byl vyšší než vývoz. Vývoz se v únoru meziročně zvýšil o 11,7 procenta. Dovoz vzrostl o 12,2 procenta.

Foto: Profimédia

"Dovoz rostl díky drahé ropě. A může být i hůře. Při pohledu na rychlý růst průmyslu počítáme s tím, že bude potřeba více energie. Lze předpokládat, že ceny dále porostou, a to díky napětí, které panuje v některých zemích vyvážejících ropu," řekl Aktualně.cz ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Se státy Evropské unie má ČR již tradičně přebytkovou bilanci, která v únoru dosáhla 26,5 miliardy korun. Nejvíce se bilance zlepšila s Nizozemskem, Francií, Itálií, Belgií, Británií a Ukrajinou. Zhoršil se naopak výsledek obchodu s Německem a Polskem.

Se zeměmi mimo EU dosáhl schodek zahraničního obchodu 19,4 miliardy korun. Nepříznivý vývoj pokračoval v obchodu s Ruskem, Čínou či Norskem.

Přebytek zahraničního obchodu za celý loňský rok, který byl prvním v historii ČR, dosáhl 40,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy