Zahraniční obchod je poprvé v plusu

ČTK
3. 2. 2006 10:20
Praha - Větší vývoz než dovoz. Tím se poprvé v historii může chlubit Česká republika. Ukazují to čerstvá čísla českého statistického úřadu.
Kladnému výsledku v zahraničním obhodování česku pomohl především vývoz automobilů
Kladnému výsledku v zahraničním obhodování česku pomohl především vývoz automobilů | Foto: Škoda Auto

Zahraniční obchod skončil přebytkem 41,9 miliardy korun, především díky vývozu automobilů, oznámil dnes Český statistický úřad. O rok dříve měl zahraniční obchod deficit přes 26 miliard korun. Analytici první přebytek obchodní bilance od roku 1993 očekávali.

V samotném prosinci obchodní bilance skončila schodkem 3,9 miliardy korun po listopadovém přebytku 1,7 miliardy korun. I v tomto případě šlo o nejlepší prosincový výsledek od roku 1993.

Čistý vývozce

Loni exportéři vyvezli zboží za 1,871 bilionu korun, což představuje meziroční nárůst o 8,6 procenta. Celkový dovoz činil 1,830 bilionu korun a byl meziročně o 4,6 procenta vyšší.

Zlepšení obchodní bilance v loňském roce je ohromující, uvedli analytici oslovení ČTK. Pro letošní rok očekávají další výrazné zlepšení, a to především díky vývozu automobilů z kolínské automobilky TPCA.

"Výsledky obchodu podtrhují změny v ekonomice, k nimž během uplynulých let došlo. Česko se jako první ze čtyř nových středoevropských zemí EU stalo čistým vývozcem a a zřejmě jím zůstane dlouhodobě," řekl ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Táhnou tradičně automobily

Rozhodující příznivý vliv na vývoj bilance měl obchod se stroji a dopravními prostředky, kde vzrostlo aktivum o 82,3 miliardy korun. Zvýšil se také přebytek obchodu s polotovary a materiály o 6,8 miliardy a s průmyslovým spotřebním zbožím o 6,3 miliardy korun. Deficit obchodu s chemickými výrobky se snížil o 5,3 miliardy.

Naopak nepříznivě ovlivnilo saldo prohloubení deficitu bilance s minerálními palivy o 40,2 miliardy korun.

Čeští exportéři uspěli lépe v Evropské unii - přebytek obchodní bilance s ostatními členskými státy se zvýšil o 57 miliard korun. Se státy mimo Unii se obchod zlepšil také - i když stále dovážíme víc, bilance pro nás byla o 11,5 miliardy příznivější než loni.

Bilance obchodu se ale zhoršila s Nizozemskem - o 23,8 miliardy a s Ruskem o 22,4 miliardy.

Nejlepší prosincový výsledek

Obchodu se nezvykle dařilo i v posledním loňském měsíci. Prosincový vývoz se zvýšil o 7,8 procenta a dovoz jen o 3,4 procenta. Bilance za dvanáctý měsíc tak skončila schodkem 3,9 miliardy korun. "Jde o nejnižší prosincový deficit v historii ČR," uvedl ČSÚ. Pomohl především vývoz strojů a automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy