Rok v potížích. Průmyslové firmy toužebně vyhlíží jaro

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 11. 2009 9:20
Předběžná čísla nasvědčují zpomalení pádu, na růst si musí podniky počkat nejméně do jara
Průmysl klesá už dvanáct měsíců v řadě. Teď alespoň pomaleji.
Průmysl klesá už dvanáct měsíců v řadě. Teď alespoň pomaleji. | Foto: Reuters

Praha - Další pokles objemu výroby i množství zakázek přinesl letošní říjen tuzemským průmyslovým podnikům. Průmysl tak sužuje krize už celý rok, ukazují předběžné výsledky, o nichž informoval Český statistický úřad.

Podle dat shromážděných ze tří čtvrtin podniků klesla průmyslová produkce o 7,3 procenta, tržby byly o 11,6 procenta nižší. Výsledek je však lepší než v září, kdy průmysl klesl o 11,9 procenta. Skutečné oživení ale může přijít až s poptávkou ze zahraničí, nejspíš na jaře, odhadují experti.

Snížila se také hodnota zakázek, které podniky získaly - a to jak od domácích, tak od zahraničních zákazníků. V prvním případě byl pokles větší, o 11,3 procenta, zakázek ze zahraničí ubylo o 3,5 procenta.

"Pozitivní dopad opatření na podporu ekonomiky u našich západních sousedů již vyprchal a tuzemští výrobci dál bojují s nedostatkem zakázek. Ti, kterým se podaří nějaké získat, pak obtížně řeší jejich profinancování. Velká část podniků je přeúvěrována a musí řešit svou finanční strukturu," komentoval Petr Smutný z oddělení Podnikových financí a restrukturalizací společnosti PricewaterhouseCoopers.

Ani v blízké budoucnosti český průmysl žádný zásadní obrat k lepšímu nečeká.

"V následujících měsících se meziroční poklesy průmyslové výroby výrazně sníží. Ke konci roku se můžeme přiblížit loňské úrovni produkce. V roce 2010 zásluhou mírného oživení v zahraničí očekáváme zvýšení produkce v průměru o dvě procenta," komentovala údaje Helena Horská z Raiffeisenbank.

Desetina propuštěných

Průběžné výsledky také ukazují, že velké podniky s více než 50 zaměstnanci propustily více než desetinu svých lidí. Evidenční počet zaměstnanců se tam snížil o 12,4 procenta. A propouštění nejspíš bude pokračovat.

"Pozitivní obrat uvidíme nejdříve v jarních měsících a nebude zásadní. Společnosti tak dál budou muset tlačit na náklady a pravděpodobně se nevyhnou dalšímu propouštění, což se projeví i pokračujícím růstem nezaměstnanosti," dodal Smutný.

Upřesněná čísla o tom, jak se průmyslu v říjnu dařilo, zveřejní statistický úřad v půli prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy