Rivalita končí. Visegrád bude vábit investory společně

Adam Junek
28. 11. 2009 8:34
Agentury lákající zahraniční investice chtějí přijít se společným projektem. Z nových továren totiž mohou profitovat všichni
Kolínská automobilka TPCA
Kolínská automobilka TPCA | Foto: Czechtourism

Varšava (od našeho zvláštního zpravodaje) - Rivalita mezi Polskem, Českem, Slovenskem a Maďarskem ohledně nově příchozích zahraničních investorů by mohla být brzy minulostí. Agentury lákající nové továrny či technologická centra do jednotlivých zemí totiž chtějí připravit společný projekt.

"Je přece jedno, jestli nová továrna vznikne v Česku, pracují tam pak často polští dělníci. Když naopak vyroste v Polsku, je řada firem z Česka jejími subdodavateli," uvedl Marek Lyzwa, viceprezident polské agentury na podporu zahraničních investic (PAIiIZ).

Již v září se tak agentury ze čtyř zemí Visegrádské čtyřky shodly, že zahájí společnou iniciativu, která bude lákat zahraniční firmy k budování svých aktivit právě na území Česka, Polska, Slovenska či Maďarska.

"Zatím nedošlo k žádnému podpisu, je třeba připravit podklady, ale všichni souhlasili, že jde o dobrou myšlenku," upřesnil Lyzwa.

Podle informací Aktuálně.cz takto již o středoevropském regionu stejně řada firem například z automobilového průmyslu uvažuje. Například Toyota má výrobnu v českém Kolíně (továrna TPCA). Převodovky ale dodává subdodavatel z Polska, který zaměstnává na čtyři stovky lidí.

Společnými silami by se pak daly lépe využít také prostředky, které agentury na podporu nových investic mají. Na různé podpory pro podniky má jen Polsko vyhrazeno pro období let 207 až 2013 (rozpočtový rámec Evropské unie) vyhrazeno na 90 miliard eur - z toho samotná polská kasa má přispět ani ne třetinou. Z bruselského měšče má přitéct okolo 67 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy