Škodovka prodlouží odstávku, od ledna zruší třetí směnu

Ekonomika Ekonomika
27. 11. 2009 16:55
V Mladé Boleslavi budou mít o jeden den delší dovolenou.
Výroba motorů v mladoboleslavské škodovce.
Výroba motorů v mladoboleslavské škodovce. | Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav - O jeden den delší předvánoční odstávku ohlásila dnes mladoboleslavská Škodovka. Krom tří dnů od 21. do 23. prosince se výroba modelů Fabia a Roomster zastaví i v pátek 18. prosince. Důvodem je nižší odbyt, jak ČTK vysvětlil mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Poptávku po vozech z Mladé Boleslavi citelně snížil konec šrotovného v Německu. Dokud jej vláda sousední země vyplácela, vyjíždělo z bran továrny až 1200 fabií denně. S koncem září se ale tento počet o dvě stovky kusů denně snížil.

I to byl důvod, proč Škoda oznámila od ledna přechod ze tří jen na dvě směny. Zaměstnanci ze třetí směny budou k dispozici pobočce v Kvasinách, kde vznikají Roomstery, Superby, Yeti a Superb Combi. Kvasiny jsou nyní nejvytíženější továrnou Škody.

Krom prodloužení odstávky se vedení automobilky dohodlo s odbory na zavedení pracovního Flexikonta pro všechny zaměstnance. Toto konto umožňuje, aby zaměstnanec zůstal doma, pokud pro něj firma nemá práci, ale bez snížení mzdy.

Zato na jeho pracovním kontě vzniknou záporné hodiny, které si ale může vynahradit na přesčasech v lepších dobách. Platnost tohoto konta bude po celý rok 2010.

Jediná česká automobilka se letos těžce vyrovnává s dopady ekonomické krize. Její tržby poklesly za tři čtvrtletí o 13 procent, čistý zisk dokonce o 67,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy