Restituční tečka prolomena. Fér zemědělci půdu dostanou

Tomáš Fránek
5. 2. 2008 12:07
Konec vydávání půdy neplatí pro hospodařící rolníky
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Restituční tečka v podobě konce možnosti získat zpět půdu zabavenou komunisty se kromě původních majitelů pozemků nevztahuje ani na zemědělce, kteří půdu získali poctivým způsobem od restituentů a chtějí na ní hospodařit.

V precedenčním verdiktu o tom rozhodl Nejvyšší soud. Podle soudu platí zákaz získání půdy pro spekulanty.

Díky tomuto rozhodnutí mají na pozemky od státu stále nárok ti rolníci, kteří právo na vydání pozemků získali od původních vlastníků s tím, že chtějí rozšířit své zemědělské hospodářství.

Nediskriminujte mě

Senát Nejvyššího soudu pod vedením předsedkyně soudu Ivy Brožové v tomto případě vyhověl dovolání soukromé rolnice z jihu Čech.

Ta koupila pohledávku vůči státu od původních vlastníků a zažalovala Pozemkový fond o vydání náhradních pozemků v obci Přísečná v celkové hodnotě 150 tisíc korun.

Rolnice chtěla rozšířit svoje hospodářství, s pozemky nechtěla obchodovat.

U soudů v Českém Krumlově ani v Českých Budějovicích však neuspěla. Soudci totiž s odvoláním na verdikt Ústavního soudu, který rozhodl, že jenom přímí restituenti a jejich dědicové budou moci žádat o majetek i po 1. lednu 2006, nároky rolnice zamítly.

Žena se ale s dovoláním obrátila na Nejvyšší soud. Podle ní Česko jako dlužník zneužilo restituční tečky a narušilo rovnost dlužníků vůči státu.

Podle ní se stejně zachází jak se spekulanty s půdou, tak se zemědělci, kteří chtějí hospodařit.

Čtěte o kauze spekulací s pozemky, kterou odkrylo Aktuálně.cz:

Nejvyšší soud jí vyhověl. Podle soudců žena chtěla získat pozemky jako prostředek ke svému podnikání a rozšíření hospodářství a ne pro rizikové komerční aktivity.

Zemědělci nejsou spekulanti

Podle Asociace soukromého zemědělství jde o velmi důležitý verdikt. Podobně jako rolnice z jižních Čech postupovaly stovky zemědělců. "Jsou to poměrně časté případy," řekl deníku Aktuálně.cz tajemník asociace Jaroslav Šebek.

O tom, že restituční tečka neplatí pro bývalé majitele půdy, rozhodl před dvěma roky Ústavní soud. Ten tak rozhodl, když zjistil, že většinou půdu místo vlastníků získali velcí spekulanti.

"Ústavní soud při dokazovaní zjistil, že většina nároků restituentů nebyla v minulých letech uspokojena, a byly uspokojovány naopak jiné osoby (skupující nároky na restituční plnění)," řekl předseda soudu Pavel Rychetský.

 

Právě se děje

Další zprávy