Společnost Sodexho kříčí: Stát nás diskriminuje

Tomáš Fránek
31. 1. 2008 10:20
Firma si u Ústavního soudu stěžuje na odvody pojistného
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Až k Ústavnímu soudu se společnost Sodexho rozhodla hnát spor s českými úřady o placení pojistného za své francouzské zaměstnance.

Ve sporu, který se netýká jenom společnosti Sodexho, ale i dalších firem s francouzskými zaměstnanci, jde o desítky milionů korun. A také otázku, zda Česko tyto firmy diskriminuje.

Zjevná diskriminace

Česká správa sociálního zabezpečení totiž v roce 2004 na firmě Sodexho společné stravování a služby a začala vymáhat milion a půl korun, které firma neodvedla na pojistném za jednoho z šéfů firmy, obchodního ředitele Stéphana Graua.

Firma i přes nesouhlas s rozhodnutím úřadu peníze zaplatila a obrátila se na soudy.

Ředitel totiž neměl, podobně jako další desítky Francouzů, v Česku trvalý pobyt. A ze zákona o nemocenském pojištění vyplývalo, že pojištění nemuseli platit cizinci, kteří v Česku pracovali a neměli trvalý pobyt.

U Francouzů byla situace jiná. Způsobila to mezinárodní smlouva mezi oběma zeměmi uzavřená už v roce 1949.

Soudy, včetně Nejvyššího správního soudu, rozhodly, že na Francouze zaměstnané v Česku se musí nahlížet jako na české občany a firmy jsou za ně povinny odvádět pojistné.

"Je třeba nahlížet na francouzského státního občana vykonávajícího činnost na základě pracovní smlouvy uzavřené a řídící se francouzským právem se sjednaným místem výkonu v České republice, jako na občana českého," rozhodl Nejvyšší správní soud.

Sodexho se ale rozhodlo nevzdat se a využilo poslední možnost, jakou v Česku má. Obrátit se na Ústavní soud.

Firma se brání, že francouští zaměstnanci v Česku nečerpali žádné sociální dávky. "Výklad provedený českými správními orgány je zjevně diskriminační," uvedla firma ve stížnosti.

Čekají i další

Ústavní soud už stížnost přijal, zabývá se jí a verdikt vynese v únoru.

Bude to přitom verdikt důležitý i pro další firmy v podobné situaci. Jenom loni Nejvyšší správní soud zamítl stížnosti tří firem zaměstnávajících Francouze.

Souvislosti: Topolánek: Daňovou výjimku pro stravenky zrušíme

Firmy mají zaplatit České správě sociálního zabezpečení za desítky zaměstnanců dlužné pojistné i s penále ve výši desítek milionů korun.

Foto: aktualne.cz

V jednom z rozhodnutých případů jde například o více než čtyřicet pět milionů korun.

Soud zároveň rozhodl, že celá situace v zaměstnávání francouzských pracovníků nebyla jednoznačná a nejednotný byl postup i u sociální správy a soudů. Navrhl, aby úřady zvážily odpuštění penále v řádu několika desítek milionů korun.

Jiná část společnosti Sodexho, firma Sodexho Pass, se dostala do pozornosti veřejnosti kvůli boji za zvýhodnění zaměstnaneckých stravenek. Společnost si podle

České televize objednala změnu zákona, ve které bylo zvýhodnění stravenek zachováno.

Čtěte také: Firmy šetří: Stravenky dostanou jen vybraní zaměstnanci

Odměna za zprostředkování měla činit sto tisíc eur.

Premiér Mirek Topolánek pak oznámil, že bude prosazovat zrušení zvýhodnění stravenek.

 

Právě se děje

Další zprávy