Brněnský Kaufland stojí bez platného povolení

Tomáš Fránek
28. 1. 2008 20:07
Soud zjistil porušení předpisů při stavbě
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Výstavbu dvou hypermarketů v Brně - Kaufland a Carrefour (nyní Tesco), provázely nekalé praktiky.

Nezákonný postup společnosti použily vůči ekologům, kterým se stavba obřích obchodů nelíbila. Takové rozhodnutí vydal ve dvou sporech Krajský soud v Brně, když vyhověl žalobám ekologické organizace Nesehnutí.

Soud rozhodl, že v případě výstavby hypermarketu Kaufland v Brně Židenicích byla organizace vyloučena ze stavebního řízení.

Bez povolení

Senát soudu pod vedením soudce Jana Šanci rozsudkem zrušil vydané stavební povolení.

"Správní orgány nedaly žalobci (NESEHNUTÍ) možnost účastnit se stavebního řízení, došlo k podstatnému porušení ustanovení o řízení před správním orgánem, které mohlo mít za následek nezákonné rozhodnutí o věci samé," uvedl ve svém verdiktu soud.

Výstavbu Kauflandu provázelo nezákonné vykácení 141 stromů.

Ve druhém případě soud označil za nezákonný postup stavebního úřadu v městské části Královo Pole a brněnského magistrátu.

Úředníci totiž odmítli poskytnout ekologům informace ze spisu, které se týkaly výstavby hypermarketu Carrefour v Králově Poli (obchod nyní provozuje společnost Tesco).

Úřady tak porušily právo na informace. A dočkaly se i ostré kritiky.

"Úřady rozhodovaly za zavřenými dveřmi o kontroverzních stavbách. Úředníci tak zkomplikovali právní postavení stavby - stavba teď nemá pravomocné stavební povolení. Navíc celou věc prodražili - soudními poplatky počínaje a náklady dalších zbytečných řízení konče," uvedl právník Ekologického právního servisu Martin Fadrný.

Brzdí schválně

Zástupci úřadů zatím nechtějí rozsudky komentovat s tím, že si je teprve musí prostudovat.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Už dříve se bránili tím, že občanským sdružením nejde o nic jiného než stavby zablokovat. "Oni jsou svým způsobem v těchto záležitostech destruktivním orgánem," uvedl například bývalý náměstek brněnského primátora Radomír Jonáš.

Nejvyšší správní soud už přitom před rokem právě u kauzy brněnského hypermarketu Carrefour rozhodl, že občanská sdružení se mají právo těchto řízení účastnit.

Ekologové v Brně si na počínání úřadů při povolování velkých staveb stěžují dlouhodobě.

Z analýzy  na úřadech vyplynulo, že jen 56 procent z orgánů ochrany přírody při brněnských úřadech městských částí plnilo ve sledovaném období své zákonné povinnosti týkající se informování ekologických občanských sdružení.

Ještě hůře z analýzy vyšly stavební úřady v Brně, kdy 70 procent z nich neinformovalo ekologická sdružení o zahajovaných řízeních při kterých mohly být dotčeny zájmy přírody a krajiny.

 

Právě se děje

Další zprávy