O značku Nova se bojuje. Dohadují se výrobci okurek

Tomáš Fránek
1. 2. 2008 15:20
Nova je jedna z nejžádanějších značek na trhu
Foto: Aktuálně.cz

Brno - O značku Nova se znovu bojuje. Do sporu se dostaly firmy vyrábějící sterilizované okurky a koření.

Obě firmy, konzervárna Nova i výrobce koření Benkor značku pro svoje výrobky využívají. Právo na její registraci ale má podle Úřadu průmyslového vlastnictví pouze společnost vyrábějící koření.

Značka Nova přitom především kvůli stejnojmenné televizní stanici patří mezi nejžádanější ochranné známky v tuzemsku. V databázi úřadu je na 455 pět záznamů o platné či neplatné registraci této značky.

Stovky zaregistrovaných značek

Jenom televize Nova má zaregistrovány několik desítek názvů s tímto slovem včetně názvů jako Planeta Nova nebo Země Nova. Značku Nova mají zaregistrovánu i firmy prodávající knihy nebo stavební společnosti.

V případu sporu dvou potravinářských firem jde přitom o bitvu o značku, která se na tuzemském trhu používá téměř padesát let. Spory o její využití vznikly v souvislosti s rozpadem státního podniku Fruta ve středních Čechách.

Známku úřad zapsal společnosti Benkor, kterou získali zpět restituenti a jenž vyrábí koření. To se ale nelíbilo konzervárně Nova, která tuto značku využívá pro sterilované a nakládané okurky.

Firma Nova napadala rozhodnutí úřadu. "Označení Nova se užíváno na trhu s předmětnými výrobky (okurky) téměř 50 let, přičemž většinu této doby (de facto od roku 1959) bylo toto označení chráněno jako ochranná známka," uvedla firma v námitkám proti zapsání známky s tím, že jde o klamání spotřebitelů.

Společnost Benkor ale tvrdí, že k žádné záměně nemůže dojít, jeho výrobky jsou určeny pro použití v domácnosti, a ne k přímé spotřebě jako sterilizované okurky.

Nedůvodný, neopodstatněný

Úřad průmyslové vlastnictví o sporu rozhodoval téměř tři roky, musel vyslechnout i řadu svědků. Ti například uváděli, že zelenina se značkou Nova se na počátku devadesátých let vyváželi do zahraničí, mělo jít řádově o tisíce tun.

Podle úřadu ale není důvod ochranu známce zapsané pro firmu vyrábějící koření vzít.

"Návrh na prohlášení napadené ochranné známky za neplatnou je nutno zamítnout jako nedůvodný, neopodstatněný a nepodložený relevantními hodnověrnými důkazy," uvedl šéf úřadu Karel Čada.

Značka Nova není jediná, která je zajímavé pro potravináře a byly o ní spory po krachu Fruty.

Spory se také vedly o značku Znojma pro světoznámé znojemské okurky. Značku nakonec získala společnost Hamé.

 

 

Právě se děje

Další zprávy