Pracovat léta na živnostenský list? Porušení zákona

Tomáš Fránek
14. 12. 2007 7:50
Soud: Není to košér, i když s tím pracovník souhlasí
Foto: Schenker

Brno - Dlouhodobá práce pro jednoho zaměstnavatele na živnostenský list a bez uzavření pracovní smlouvy je porušením zákona o zaměstnanosti a úřady mohou za to podnikatele pokutovat.

A to přesto, že lidé, kteří tak pracují, s dohodu o zaměstnávání na živnostenský list souhlasí. Mají totiž například možnost pružné pracovní doby a více si vydělají.

Souhlas živnostníka není podstatný 

Podle Nejvyššího správního soudu je ale takové počínání v rozporu se zákonem. "Na tom nic nemění ani skutečnost, že zaměstnanci s uvedeným postupem souhlasili," rozhodl soud.

Ten tak potvrdil pokutu ve výši 20 tisíc korun, kterou dostal podnikatel ze západních Čech.

Podnikatel na své pile několik let neměl žádné zaměstnance, ale pouze pracovníky s uzavřenými smlouvami o dílo.

Úřad práce mu za to dal pokutu, tu potvrdilo také Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Podnikatel s tím ale nesouhlasil a ministerstvo zažaloval. Podle podnikatele bylo fungování pily nárazovou, sezónní činností a tím, že nedal lidem pracovní smlouvu, nijak nikoho neomezil v jeho právu na zaměstnání.

"Pracovníci, kteří by měli zájem činnost vykonávat v pracovním poměru, nebyli na trhu práce k dispozici a ani úřad práce žádnou pomoc v tomto směru neposkytl," uvedl podnikatel ve stížnosti s tím, že ani jinou možnost, jak sehnat pracovníky neměl.

Jeho žalobu ale zamítl jak Městský soud v Praze, tak Nejvyšší správní soud.

Nejde o omezování

"Tvrzení stěžovatele, že pila je pouze provizorním zařízením, respektive, že práce zde vykonávané jsou v podstatě sezónního charakteru, považuje Nejvyšší správní soud za účelové," uvedl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Jaroslava Vlašína.

Podle soudu jde například pružnou pracovní dobu sjednat i v rámci pracovního poměru, lidé v případě, že by byli zaměstnanci, nejsou omezování ani ve svobodné volbě povolání.

"Povaha vykonávané práce, dlouhodobá soustavná opakující se činnost je v přímém rozporu s účelem smlouvy o dílo," uvedl soud.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nejvyšší správní soud už přitom v jednom ze svých rozhodnutí posunul hranice pro posuzování "švarcsystému".

V případu pražské stavební firmy rozhodl, že mohla na živnostenské listy zaměstnat zednické předáky.

Podle soudu je takové zaměstnávání možné v případě, že jde o krátkodobou nebo nepravidelnou činnost - sezónní práce, práce závislé na počasí, práce podmíněné realizací jednorázově získané zakázky.

Podle soudců Nejvyššího správního soudu by stát v těchto případech neměl v situaci, kdy je oboustranný zájem - tedy jak ze strany zaměstnance i zaměstnavatele - o jiný než pracovněprávní vztah, do zaměstnaneckého poměru nutit.

 

Právě se děje

Další zprávy