Vyvolení jsou chráněná značka. I pro boty a nádobí

Tomáš Fránek
11. 12. 2007 10:25
Proti zapsání značek protestoval Telekom Austria

Brno - Televize Prima uspěla ve sporu o to, aby mezi chráněné známky byly v Česku zapsány také značky "Vyvolení" a "Vyvolený", které televize spojuje se známou reality show.

Proti zapsání obou značek totiž protestovala česká pobočka společnosti Telekom Austria, firmy, která provozuje pevné i mobilní sítě v Rakousku, Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Lichtenštejnsku, Makedonii, Polsku, Slovinsku, Srbsku a na Slovensku.

Zmatky kolem VV

Firma Telekom Austria má už od roku 2004 v Česku zapsánu chráněnou známku "vyvolená". Podle zástupců telekomunikační společnosti jsou značky lišící se pouze v tom, zda jsou uvedeny v mužském nebo ženském rodě, matoucí a zaměnitelné pro spotřebitele.

V prvním kole sporu Telekom Austria uspěl, Úřad průmyslového vlastnictví odmítl značky TV Prima zapsat.

Televize s tím ale nesouhlasila a odvolala se.

"Spotřebitelská veřejnost nemůže v žádném případě nabýt mylného dojmu, že výrobky a služby označované těmito dvěma označeními pocházejí od téhož producenta," uvedla Prima TV v rozkladu.

Úřad přesvědčila. Ten nyní změnil svoje rozhodnutí a známky "Vyvolení" a "Vyvolený" zapsal mezi chráněné značky. A to od použití pro televizní vysílání, přes boty a šaty až například po nádobí.

Informovaní lidé se nepletou

Podle šéfa úřadu Karla Čady nejsou značky pro průměrného spotřebitele především z výtvarného hlediska podobné, a nemůže tak dojít k jejich záměně.

Zatímco Prima svoje značky chtěla chránit v barevném designu charakteristickém pro reality show, Telekom Austria má značku "vyvolená" zapsánu v černobílém provedení s hvězdou.

Podle úřadu totiž lide vnímají především grafickou podobu značek a průměrný spotřebitel je proto dokáže rozlišit.

"Za průměrného spotřebitele je nutno považovat takového spotřebitele, který je dostatečně dobře informován, je pozorný a obezřetný," uvedl předseda úřadu ve svém rozhodnutí s odkazem na judikaturu Evropského soudního dvora.

Reality show VyVolení, která má původ v Maďarsku, vysílala televize Prima třikrát. Sledovanost show ale výrazně klesala.

Zatímco finále první řady si nenechalo ujít přes 2,2 milionu diváků a Prima si díky pořadu vylepšila pozici na trhu, poslední sérii VyVolených sledovalo zhruba o milion lidí méně než StarDance s 1,75 milionu diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy