ČNB má problém, zrušila zakázku na 250 milionů mincí

Tomáš Fránek
12. 12. 2007 17:00
Banka dostala pouze jednu, nevyhovující nabídku
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Česká národní banka musela zrušit soutěž na výběr firmy, která má od příštího roku razit stovky milionů kusů nových kovových mincí.

Hodnota zakázky je podle údajů zveřejněných v internetové databázi veřejných zakázek vyčíslena na 368 milionů korun.

Jde o zakázku na výrobu 1,5,10, 20 a 50korunových mincí, která měla platit od roku 2008 na neurčito. "Byla doručena pouze jediná, nepřijatelná nabídka," uvedla banka ke zrušení zakázky.

Podrobnosti nesdělíme

Banka podrobnosti nabídky podle mluvčího Pavla Zúbka nemůže zveřejňovat.

Podobně strohá je banka i v odpovědi, jak bude postupovat dál. "V tuto chvíli probíhá takzvané jednací řízení bez uveřejnění. Před jeho ukončením nemůžeme o jeho průběhu informovat," řekl Zúbek.

Podle něj by neměly nastat problémy, aktuální zásoby mincí jsou dostatečné.

"Dodávky nejvíce obíhajících mincí nominální hodnoty 1 a 2 korun nadále fungují na základě platného kontraktu z minulého výběrového řízení," dodal Zúbek.

Všechna česká kovová platidla s výjimkou padesátikorun zatím vyrábí Česká mincovna, která je součástí společnosti Jablonex Group. Padesátikoruny se razí v Hamburku v Německu.

Korun je v oběhu asi 340 milionů kusů, kovových padesátikorun 28,5 milionu.

Průměrná cena jedné české mince je 1,26 koruny. Od září příštího roku skončí platnost padesátihaléřových mincí.

Po ukončení platnosti 10 a 20haléřových mincí v roce 2003, byly náklady ČNB na jejich likvidaci vyčísleny na přibližně 2,7 milionu korun. S náklady v řádu milionů korun se počítá i při stažení padesátníků.

Ukončení platnosti 50haléřových mincí přinese centrální bance úsporu nákladů více než 5 milionů korun ročně, které banka platí za jejich nákup v mincovně.

 

Právě se děje

Další zprávy