Právo EU neplatí, pokud si jej nejde přečíst česky

Adam Junek
11. 12. 2007 12:55
Soud posuzoval spor o pokuty za celní delikty
Foto: Ondřej Besperát

Lucemburk - Pokud nebyla legislativa Evropské unie vyhlášena v úředním jazyce členského státu, pak ji nelze proti jednotlivcům v daném státě uplatňovat.

Tak dnes rozhodl Evropský soudní dvůr v případu pokuty za celní delikty, kterou české úřady udělily společnosti Skoma-Lux.

Společnost dostala pokutu na podzim 2004. A to za prohřešky při dovozu vína do České republiky. Podle celního úřadu špatně zařadila červené víno do celních tarifů. Mělo se tak dít jak krátce před vstupem Česka do EU, tak i po něm. A pokuta byla udělena na základě komunitárního práva.

Platí? Neplatí

Inkriminovaný právní akt však nebyl ještě v té době oficiálně publikován. A právě na tom společnost Skoma-Lux postavila svou obhajobu.

A uspěla. Pokutu zažalovala u Krajského soudu v Olomouci a ten položil lucemburskému tribunálu tak zvanou předběžnou otázku, díky níž může Evropský soud vysvětlovat unijní zákony.

Za firmu se postavila generální advokátka Juliane Kokottová a na její názor pak dal i sám tribunál.

"Úpravy obsažené ve smlouvách o přistoupení nových členských zemí brání tomu, aby povinnosti obsažené v právní úpravě Společenství, která nebyla vyhlášena v Úředním věstníku Evropské unie v jazyce nového členského státu, mohly být uloženy jednotlivcům v tomto státě, i když se tyto osoby mohly seznámit s touto právní úpravou jinými způsoby," píše se v rozhodnutí soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy